24 October 2010

Antara Debaran dan Kelegaan

Cerita 1:

Saya sekarang sudah masuk minggu ke-38 usia kehamilan. Kalau ikutkan debaran makin terasa kerana kurang dari dua minggu dari sekarang saya dijangka melahirkan adik Khalish.

Beg baby, saya, Khalish dan barang-barang untuk berpantang di kampung siap siaga dikemas dan dikumpulkan. Cuma lampin pakai buang saja masih belum dibeli, mungkin esok baru nak beli.

Sejak nak menambah ahli keluarga ni Ayah Khalish semakin mahir menguruskan anak bujangnya. Saya lihat Khalish pun semakin rapat dengan beliau. Nak tidur malam pun sekarang ni mesti dengan Ayahnya. Saya perhatikan, beberapa skill beliau seperti tukar cd dah pass, mandi, beri makan dan sabar melayani keletah Khalish pun dah pass. Tak macam awal-awal dulu beliau agak kurang rajin dan kurang yakin menguruskannya.

Syukurlah, kiranya kalau saya pergi buat checkup kesihatan sendirian di klinik saya dah tak risau nak tinggalkan Khalish bersama Ayahnya. Kesian juga kadang-kadang 2 beranak tu kena tunggu lama sementara menanti giliran saya diperiksa.

Bertambah lega rasanya kerana mak saya dari kampung sudi menemani hingga saya melahirkan kelak. Jumaat lepas, Mak sampai dari Melaka dihantar Ayah dan Acu menaiki ets dari Seremban. Cepat dan selamat. Ikutkan saya malas nak menyusahkan mak, tapi saya sangat mengharapkan pertolongan beliau menjaga Khalish apabila tiba waktu bersalin kelak.

Bukannya apa,saya takut bila suami tiada di sisi untuk menemani. hehehe... Walaupun ini adalah kali kedua mengandung namun debaran dan ketakutan tetap ada tau. Moga-moga saya dipermudahkan bersalin dan mampu melahirkan secara normal.

Cerita 2:

Khalish sekarang ni dah masuk 1 tahun 5 bulan. Semakin keletah, bijak dan of course banyak ragam untuk dilayan. Pencapaian Khalish untuk usia ni -
1. Dia dah pandai baca abcdefg, 123 sambil kira dengan jari...dan alif (dibaca ayie), ba, ta, tsa, sha...
2. Faham beberapa arahan - ambilkan remote, buku, botol susu, bantal, kasut, baju, cd dll.
3. Sangat suka membantu dengan menyapu menggunakan penyapu dan pengangkut sampah. (dah besar tak tolong, siap!!!)
4. Suka menconteng bila pen / pensil dan buku ada di tangan.
5. Master mendaki tangga rumah namun tak reti nak turun lagi.
6. Suka membantu saya di dapur - angkut sudu, garpu, pinggan or cawan dan main masak-masak kat ruang tamu.
7. Pandai mengikuti beberapa gerakan dalam solat, berdoa dan suka mengikut bacaan zikir dalam Indahnya Iman di astro Oasis.
8. Yang pasti, Khalish sekarang makin manja dengan saya dan asyik-asyik nak lepak kat perut. (eheheh...mentang2 perut saya sudah muncung ke depan, sedap je dia letak bantal busuk kat situ).

Saya dah mula praktis panggil dia dengan panggilan abang dan nampaknya dia faham saya maksudkan adalah dia. Hurmmm...rasa macam tak percaya je tengok anak sulung saya semakin tinggi dan bijak. Macam semalam baru lahirkan dia....

Cerita 3:

Kehamilan kali ini saya cuba untuk merasa pengalaman bersama klinik dan hospital kerajaan. Khalish dulu semuanya dengan panel dan hospital swasta kecuali dah bersalin je dipantau nurse klinik desa. Bukan tiada bajet namun ia digunakan untuk tujuan masa depan yang lebih gemilang. hahaha...

Apapun, setakat ni saya berpuas hati dengan khidmat yang diberikan cuma menuntut masa yang agak lama untuk menunggu giliran. Lain-lain ok. Esok adalah kali kedua saya perlu menjalani ujian Bsp. Alah...yang kena amik darah 4x dari pagi-malam tu untuk memastikan tahap gula dalam darah. Lusa jumpa doktor untuk tengok tahap kesihatan saya.

Temujanji seterusnya dengan pakar GH Ipoh adalah pada 3/11 ni. Kalau tak bersalin lagi time tu alamatnya habislah saya, sure kena paksa bersalin. Hurmm...dijauhkanlah. Moga baby bijak saya ni tahu mencari pintu keluarnya sendiri. Fuh...fuh...Doakan saya selamat melahirkan baby yang sihat dan sempurna ye. Wassalam...

04 October 2010

Pembakar Semangat


--Update sekali harung--

Orang Sebelah dah selamat pulang ke tanah air selepas tiga hari berada di Medan hujung bulan lepas. Antara barangan yang sempat disambar untuk saya adalah Kek Lapis Rempah (ini direquest), Kuih Bika Ambon, buah salak, kacang Medan, keropok Belinjo, 2 helai baju tidur indon dan 2 helai tudung. Khalish dapat sehelai seluar jalan. Lain-lain adalah 2 helai seluar dan baju untuk OS sendiri.

Kata OS, Medan tak banyak pilihan untuk membeli belah baju atau seluar yang bersesuaian untuk orang kita. Faham-faham sajalah baju orang sana jenis macamana. Kain pun kena belek betul-betul supaya selesa dipakai. Apapun, syukur OS selamat pulang ke pangkuan kami selepas 4 hari 3 malam saya berdikari bersama Khalish dan baby dalam peyot ni.

Bercerita mengenai persiapan khusus untuk bakal adik Khalish, barangan utama yang berada dalam list adalah BREASTPUMP SPECTRA 3. Benda ni dah direquest sejak awal kehamilan lagi selepas memperoleh info menerusi pembacaan dari majalah, blog dan internet pakar laktasi serta review dari moms yang menggunakan pam ni.

Saya SANGAT2 perlukan benda ni sebab saya tak nak adik Khalish menjadi seperti abangnya yang tak berpeluang menyusu lama dengan saya ekoran kecetekkan pengetahuan dan rasa menyerah kalah kerana air susu saya tidak dapat dihasilkan dengan banyak.

Makanya, ketika Khalish 6 bulan baru saya mengetahui info menyeluruh mengenai masalah penyusuan dan kepentingan pam susu. Namun, saya berpendapat segalanya dah terlewat kerana Khalish sudah selesa bergantung dengan susu formula sepenuhnya.

Bagaimanapun, saya bersyukur kerana OS menyediakan susu Enfa untuk keperluan Khalish dan kesihatannya berada dalam tahap normal meskipun menggunakan susu formula. Biarpun harganya mahal, namun demi anak semuanya perlu diusahakan.

Terima kasih pada OS kerana membelikan Spectra 3 seperti yang saya hajati. Saya berikrar untuk tidak melepaskan peluang dalam menyediakan bekalan susu terbaik untuk bakal baby kita. Harap-harap pam ni bakal membantu saya menghasilkan lebih banyak susu serta mampu menyusukan bayi sendiri hingga berusia 2 tahun.

Bagi Khalish, jika dia boleh terima susu Ibu (biarpun agak terlewat - Khalish sekarang nak masuk 1 tahun 5 bulan- dan perlu masuk dalam botol), saya sanggup supply untuknya bagi menebus kekhilafan saya sebelum ini.

Dengan harapan yang menggunung, moga Allah memakbulkan niat suci saya buat kali ini. Amin.....

29 September 2010

Khalish Kerinduan....


Khalish hari ni seperti kehilangan sesuatu...kejap-kejap dia naik anak tangga sambil memanggil Ayah...Ayah...Namun, tiada respon diterima.

Gambar yang dirakam di Lost World of Tambun awal tahun lalu kejap diciumnya berkali-kali....

Malah, sejak dua hari lepas bila masuk je waktu maghrib, dia akan selak langsir sliding door nak tengok Ayah dia dah balik lum. Kereta ada, tapi....orang yang ditunggu-tunggu tak nampak kelibatnya.

Mujur sehari sebelum Ayah berangkat ke Medan (Ahad lepas) atas urusan kerja-jalan-jalan sempat mengajar Ibu drive kereta autonya. Maklumlah Ibu ni memang terer bawa keta tapi manual la (kan time belajar keta guna kancil manual, kan3....).

Dapatlah sehari dua ni kita rewang naik keta Ayah round Ipoh. Takde boring sangat. hehehe....Lagipun, sebagai persediaan manalah tahu Ibu sakit nak bersalin, leh drive keta sendiri gi hospital.

Tapi, paling tak tahan, bila masa nak tidur Khalish suka membebel ntah apa-apa. Malam pertama ditinggalkan waktu tidurnya lajak hingga jam 12 tengah malam. Maklumla selalu dia ditidurkan Ayahnya.

Alahai Khalish, Ibu faham Khalish rindukan Ayah. Sabarlah ye...Ayah akan balik petang esok, nak....Yeyyey....!!!

28 September 2010

Belum Pergi Dah Tau Gagal...

Patutnya hari ni saya akan menjalani pemeriksaan fizikal, pancaindera dan kecergasan memasuki perkhidmatan penolong penguasa bomba. Permohonan ni dah lama saya buat sejak dapat tahu pasukan bomba memerlukan anggota baru untuk direkrut.

Surat tawaran SPA saya terima beberapa hari sebelum raya hari tu. Sangat berbunga-bunga perasaan ni ok. Maklumlah, bagi orang yang mengisi permohonan SPA bagi tahun ketiga ni, menanti panggilan dan menduduki temuduga dan ujian pasti faham bagaimana rasanya tempoh penantian tersebut.

Sebelum ni kerja dengan swasta, maka kerjaya dengan kerajaan ni dipandang sebelah mata waima tahu banyak kelebihannya. Bila dah berumahtangga dan beranak pinak ni, baru terfikir antara lain kelebihan kerja dengan gomen ni adalah waktu kerja yang fleksibel dalam erti kata lain ikut jam pejabat.

Baru fikir masa selebihnya adalah untuk anak-anak dan keluarga. Hishh...nyesal tak minta kerja gomen awal-awal dulu. Nak kerja cikgu tak reti lak nak ngajar anak orang. Silap-silap jadi kes dera lak sebab saya ni jenis suka cubit-cubit budak. hehehee.....

Berbalik ke cerita asal, bila dibelek surat panggilan tu, saya confirm saya akan pas sebab panduan kandungan dan pemeriksaan fizikal dan pancaindera tu, yakin boleh leh pas - ukuran ketinggian, berat badan, pemeriksaan penglihatan, gaya berjalan ala-ala tak berapa nak model dan berkawad rasanya tak de masalah (pernah la belajar berkawad time sekolah dulu.)

Tapi...bila masuk bab pemeriksaan kecergasan --- saya totally angkat bendera putih, angkat dua tangan dan kaki serta membuat muka berkedut seribu satu babas.....

Mana tak nye...pemeriksaan kecergasan tu merangkumi:

1) Memanjat tali yang berketinggian 16 kaki / 4.75 meter.
2) Mengangkat pemberat - 46 kg.
3) Menjulang dan menegakkan tangga - 90 darjah.
4- Memanjat tangga penyelamata - berketinggian 16.5.

Sumpah saya sangat suka aktiviti adventures seperti di atas tu. Tapi masalahnya sekarang ni saya MENGANDUNG 8 BULAN!!!! Aduhai, nak naik 16 anak tangga rumah saya ni pun dah naik semput, inikan....

Hurrm....rezeki tidak berpihak pada saya kali ini. Masa dan keadaan fizikal adalah tersangat tidak bersesuaian. Mungkin ada rezeki dan peluang yang lebih baik menanti saya pada masa akan datang.

Ikutkan hati nak juga pergi, tapi takkanlah diorang nak ambik mak buyung ni jalani pemeriksaan. Tengok dari jauh je dah kena rejek. Buat gelak dek orang je kalau pergi pun, mak buyung ada hati nak panjat tali dan menjulang tangga. Adeh....buruk betul rupa bila dibayangkan.....

--mood sedih dan sadis--

23 September 2010

Rancang Kelahiran


Semalam adalah hari bertemu dengan doktor pakar. Kali pertama dalam sejarah berjumpa doktor kat spital gomen nih. Disebabkan saya ada history kelahiran secara c-sor, makanya sesi perjumpaan itu adalah diperlukan memandangkan usia kandungan saya dah masuk ke minggu 33.

Jam 8.30 pagi dah tercongok depan unit obstetrik & gyn. Adeh....ramainya ibu-ibu ngandungs yang ada apppoinment, ingatkan saya sorang jek. hehehe...Pas amik urin, darah, tekanan darah, timbang berat, menjawab beberapa soalan rutin dari acik nurse serta membayar ongkos RM30, saya pun duduk melepaskan lelah atas kerusi menunggu.

Tak lama lepas tu, Orang Sebelah datang membawa Khalish dan bungkusan makanan. Kesian pula rasanya diorang kena menunggu lama sebelum giliran saya tiba. 30 minit lepas tu, nama saya dipanggil. Oh...doktor adalah sangat muda, macho n baru nak grad bulan 10 ni ye. Tak pe, bila lagi nak bagi peluang untuk dia praktik jadi doktor sebenar. hehehe...

Plan kelahiran yang diconsult kepada saya:

1- Pelahiran cara normal :
0-5% hingga 1% parut jahitan akan terbuka semula

Jika kontraksi perlahan dan perlunya bantuan induksi:
Kadarnya 2-3% jahitan akan terbuka semula.

(ini bermakna kadar peratusan itu adalah tersangat rendah dan saya ada peluang untuk bersalin normal....syukur...harap2lah).

2- LSCS
Kena buka jahitan dari a-z, selapis demi selapis, benang demi benang. (hishh...dijauhkanlah, dah la parut saya kat perut ni tak nampak langsung - tq to Dr Khoo kerana seni jahitan yang sungguh tiptop).

Overall, saya vote untuk kelahiran normal. Harap-harap ada peluang untuk saya merasai kenikmatan sebenar saat melahirkan anak secara normal. Lain-lain, baby sihat dan kepala dah turun ke bawah. Saya pun baru baik demam, cuma badan je masih sengal sana sini.

Doakan saya dan baby selamat ye. Salam sayang.

15 September 2010

Babak Raya Yang Bukan Lakonan

Syukur, hari ni masuk hari keenam kita menyambut Syawal. Turn beraya tahun ni adalah di kampung halaman saya di Masjid Tanah, Melaka. Tak de yang lebih seronok beraya di kampung halaman sendiri (terutamanya raya pertama) bersama keluarga dan sanak saudara.

Kali ni lebih meriah kerana kesemua adik beradik saya pulang beraya di kampung. Sanak saudara (kecuali Pak Ndak yang bertugas sebagai polis trafik) juga semua balik ke rumah nenek dan atuk yang letaknya beberapa meter dari rumah kami.

Rutin pagi raya tiap tahun, lepas sarapan bersama kami akan memulakan sesi bermaafan antara ahli keluarga. Kemudian, pergi ke rumah nenek = bersalaman dan bermaafan sesama saudara. Lepas tu, singgah di rumah keluarga arwah nenek saudara (sebelah rumah nenek) untuk bertemu sanak saudara yang hanya berjumpa setahun sekali.

Lepas semua selesai, semua ahli keluarga kecuali saya, Khalish, Eca dan Firas akan ke masjid menunaikan solat sunat aidilfitri. Kami yang tinggal ni, membuat persediaan juadah untuk dihidangkan kepada tetamu.


Mood Khalish sejak balik ke kampung sehari sebelumnya adalah tidak menentu. Tak caya sila lihat pix di atas. Kejap ok, kejap ko. Meskipun menerima 'hadiah aidilfitri' dari Datuknya (next entry lah saya cerita), namun masih tak cukup untuk memberikan 'kesejukan' yang mencukupi kepada putera lilin saya ni.

>Dua putera lilin yang tersenyum dalam kepanasan<
Maklumlah, rumah keluarga saya terletak berhadapan dengan pesisir Pantai Selat Melaka, sah-sahlah hawa angin lautnya sedikit membahang bagi mereka yang tak biasa. Dan mentang-mentanglah rumah sewa kami di Ipoh terletak berhampiran kaki gunung, cuacanya sudah pasti sedikit berbeza.


>Mood bertukar baik bila ditimang Atuk<
Lagipun, Khalish adalah sangat kasihan kerana dia mempunyai kulit sensitif yang alah kepada kepanasan. Berpeluh sikit pun dia akan rasa resah semacam. Dek kerana melayan ragamnya, tahun ni baru saya perasan kami tiada foto sekeluarga bersama Mak, Ayah dan adik beradik untuk dirakam. Aduhai...rugi betul. Bateri pulak Orang Sebelah boleh lupa nak buat spare. haaih...

Menu hari raya tahun ni sedikit berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya, macam biasa ada rendang - tapi tahun ni mak try buat rendang tok (yang kami panggil tok nik - maklumlah bukan orang Perak yang membuatnya), ada ayam masak merah, kuah dalca, kuah kacang, nasi himpit, lemang dan nasi jagung.

Tahun ni tiada rendang kerang kegemaran saya sebab kata mak kerang kat sini tersangatlah kekurangan zat dan saiznya terlalu kecil. Tahun ni juga tiada rendang itik sebab saya tak rasa mengidam nak makan seperti tahun lepas. Apapun, air tangan mak, sememangnya mabeles dan sukar dilupakan.


Ramai juga yang bertandang ke rumah kami hinggalah lewat petang. Meskipun sepatutnya Khalish berada dalam mood raya dan bergumbira, namun kebanyakan masanya dia adalah moody sepanjang hari kerana panas dan tak cukup tidur. Sabar jelah....

13 September 2010

Ucapan Yang Belum Terlewat

Salam semua,

Walaupun bulan syawal sudah masuk hari keempat, saya harap masih belum terlewat untuk mengucapkan Salam Aidilfitri 1431h kepada semua pembaca blog Keletah Khalish samada yang menjadi follower atau sekadar silent reader.

Apapun, terima kasih diucapkan kerana sudi menyinggah di sini dan mengikuti cerita ceriti yang tak seberapa dalam blog ini. Di samping itu, saya mohon maaf sekiranya ada kesilapan atau kesilapan yang dilakukan tanpa disedari dalam bicara maya saya ni.

Saya, Orang Sebelah dan Khalish mendoakan Syawal kali ini memberi seribu rahmat kepada anda dan keluarga tercinta. Makan juadah raya tu berpada-pada ye. Kawal kolestrol dan jaga kesihatan anda.

Sekian, wassalam.

notakaki: Kami dah balik ke Ipoh malam tadi. Cuti raya selama empat hari dihabiskan di Melaka dan PJ. Selebihnya dihabiskan di rumah sendiri memandangkan Orang Sebelah dah mula bekerja esok. huhuhu...macam tak puas beraya dengan family.

07 September 2010

Checklist Raya

Sebagai ingatan untuk diri sendiri:

1- Baju raya baru Khalish, Ibu dan Ayah(dah basuh) - settle
2- Baju baby (dah basuh n packing) - settle
3- Kuih raya (popia sira, rempeyek, cornflakes madu, popia serunding - siap, yg belum buat kuih gunting, choc oat n rempeyek tambahan - jangka siap mlm ni. Yang dibeli sudah dipacking).
4- Duit raya untuk sepupu n anak2 buah (under 12) - settle
5- Bunga2 hiasan yang dah berhabuk (esok baru basuh).
6- Kemas rumah buat kali terakhir (pon esok).
7- Rabu (adoi...bukan esok ke) - hari terakhir untuk mengemas dan packing semua barang untuk balik kampung pada pagi Khamis.

Walaupun saya semakin membuyung, saya gigihkan juga membuat kuih dan kemas mengemas ni. Betul kata orang, bila peknen ni semangat kerajinan adalah terlebih daripada biasa. Apapun, saya buat pelahan2 dan mana terdaya. Kalau penat berenti, dan sambung balik.

Tak sabar nak tunggu Khalish besar dan boleh diharap untuk tolong mengemas dengan betul dan membuat kuih raya. hahaha...

Apapun, baby ibu yang dalam peyot ni, sabar2 no...bagi ibu makan puas2nya juadah raya ni baru nak keluar ke ape. Baby, sila ikut tarikh yang dijadualkan sebelum keluar melihat dunia ye.

Wassalam....

04 September 2010

Iftar UTP @ Casuarina & Cerita Duit Raya Khalish


Salam semua,

Mak Yong kembali dalam mod berblog. Rabu lepas kami menerima jemputan berbuka puasa anjuran UTP bersama media. Sebelum pergi, awal-awal lagi OS dah pesan pada Khalish supaya jaga kelakuan - senang cerita jadi budak paling baik dalam majlis.

Kami sampai awal di Hotel Causarina, Ipoh. Macam biasa, Khalish dah mulakan sesi melawat kawasan. Habis satu dewan ditawafnya. Selepas berbuka dan solat maghrib, ada ucapan dari pengarah UTP bergelar Datuk (tak ingat lak namanya, tapi yang pasti dia orang senegeri dengan saya). hehehe...


Lepas tu, pihak UTP bermurah hati memberi duit raya pada anak-anak staf media dan staf UTP sendiri. Khalish adalah orang terakhir, di mana saya terpaksa membawanya naik ke pentas untuk menerima sampul hijau. OS masa tu jadi tukang amik gambar. Awalnya, dia agak takut-takut dan blurr asal ada orang hulur sampul hijau pada dia, namun akhirnya dia ambil dan Datuk tu terus dukung Khalish.

Eheh...time tu dah la ramai tukang amik gambar kat bawah tu, da macam selebriti tumpangan lak anak saya tu. Ahaks...bukan giler glemer ye, sipi-sipi je. hehehe...


Lepas sesi bergambar beramai-ramai, di mana pengakhirannya Khalish didukung sekali lagi oleh Datuk tu, saya menyuruh OS ambil Khalish kerana tangan si kecik saya tu asyik bermain-main di misai Datuk tu. (adeh....anak sapa la ni...). Yang tak tahan, dia tak nak bila OS hulurkan tangan nak ambil dia. Fuh...berpeluh sejuk kami dibuatnya. Tapi, mujurlah Datuk tu cool je melayan keletah Khalish.


Kami beranggapan Khalish mungkin merindui datuk PJ nya kerana kebetulan wajah Datuk berkenaan ada iras-iras muka bapa mentua saya tu (esp tang misai). Tak lama pas tu ada pengumuman dari hos yang memberitahu mereka sekali lagi nak bagi duit raya pada kanak-kanak yang hadir.

Apalagi, bersorak sakan la bebudak ni sambil beratur ke pentas nak dapat 2nd round duit raya. Sedikit rasa bersalah ditambah rasa lucu apabila melihat Datuk memberi duit raya sambil mendukung Khalish. Alahai....ni dah terlebih sudah. Khalish, Khalish...macam majlis sendiri la pulak ye. Hehehe...janji dia tak takut dengan orang dan tak nangis nak balik udah.

Selamat...

29 August 2010

I like....39 Idea Menu Seafood

Bestnya...macam banyakkan? Ni suma gara-gara menonton rancangan memasak bersama Ocean Ria yang dihoskan Anne Ngasri kat TV9. Hari ni dah last episod pun.

Tapi...sapa yang tak berkesempatan menonton tu, anda boleh dapatkan kesemua resepi 13 episod tu di SINI. Walaupun menggunakan produk seafood Ocean Ria, pelbagai resepi dapat dihasilkan dari masakan berkuah, ala barat, kuih-muih hingga kudapan. (oh...ini bukan iklan tp pendapat peribadi saya).

So, sesiapa yang dah bosan asyik-asyik makan ikan or seafood fresh boleh try kesemua resepi yang dipaparkan. Tak rugi mencuba. Apa yang saya tahu, produk OR ni sebenarnya dah siap dimasak dan kita cuma panaskan sekejap saja utk rasa yang lebih ummmphhh...(ini saya lagi suka coz boleh simpan lama tanpa was-was).

Tak sabar nak tunggu hari membeli-belah barangan stok dapur. Nak cari produk OR dan nak cuba seafood springroll, samosa dan sambal udang petai bersama bebola ikan sayur. hurmmm..

Selamat mencuba....

27 August 2010

Sesi membazirkan air mata


Salam semua,

Aduhai...dah berhari-hari saya bertangguh nak menulis citer terbaru. Entahlah sejak dua menjak mood rasa semacam - kejap rasa sihat, kejap rasa memberat, gembira dalam resah, sedih dalam gelisah (eceh...dah macam puisi la plak) - pendek kata bercampur baur perasaan ni.

Mungkin hormon 'mak yong' sedikit sebanyak memperngaruhi emosi saya. Namun, alhamdulillah hingga ke hari ini saya masih mampu bertahan berpuasa hingga ke penghujung hari. Tapi....mungkin hari Isnin ni saya tak dapat berpuasa (sebabnya....?? nanti saya beritahu kenapa pada hari berkenaan ek, kasi surprise konon).

Nak bercerita pasal Khalish tapi hold dulu lah (tangguh lagi!). Kali ni nak cerita mengenai drama terbaru - Syurgamu Ramadan. Seyes, dah lama drama / filem Melayu tak berjaya membuatkan saya mengalirkan air mata. Kalau ada pun, citer industan terutamanya menyentuh bab-bab kekeluargaan (tolak tepi bab nyanyian dan joget2 tu ek).

Sejak berpuasa saya dah layan drama yang ditayangkan dalam slot Samarinda pada setiap Selasa - Khamis jam 10.30 malam di TV3. Walaupun tipikal cerita Melayu, tapi bagi saya, jalan ceritanya diolah dengan sangat menarik. Untuk sinopsis sila klik SINI.

SyurgaMu Ramadan adalah kisah pengorbanan, kasih sayang dan yang paling penting, kemaafan. Tiada nilainya pahala sekiranya ianya berlapikkan nafsu api kemarahan….Dan tiada yang lebih indah dari satu kemaafan… Kemaafan dari dendam yang terpendam…..

Mungkin watak yang dibawakan pelakon seperti Ellie Suriaty (Datuk Halimatun), Eira Syazira (Marlia), Ungku Ismail Aziz (Yassin), Zarina Zainordin (Aishah), Aripah Damanhuri (Mak Jah), Shahar Yac’cob (Budiey), Nurul Elfira Loy (Long - watak awak menjadi berbanding Qalesya!) dan ofkos mak cik Noryati Taib ku (Datin Kesuma) sangat terkesan di jiwa saya.

Ditambah pula Pengarahnya yang saya rasakan sangat berbakat iaitu Shahrulezad Mohameddin, drama ini adalah terbitan Radiusone Sdn Bhd. Tahniah kepada semua kerana berjaya membuatkan saya membazirkan air mata (selain menambah bil elektrik) pada setiap episod. Tapi saya rasa macam tak puas sebab hanya 30 minit je ditayangkan (tolak iklan agak2 dalam 20 minit je - selalu macamtu tau, citer best selalu kejap je, cuba citer hampeh berzaman je rasa nak habis).

Drama berkualiti sebegini sewajarnya ditayangkan dengan lebih banyak lagi. Baru industri berkembang setiap tahun, ini tidak balik-balik nak juga cerita 0 syok sendiri dan pelakonnya pun kaku cam tiang lampu dan harap muka je kerut sana sini pamerkan emosi. Tet....terkutuk lak. Sori eh, apapun saya dah lama tak tengok cekekrama - motif???

notakaki: rasa cam nak masuk kelas penulisan skrip dan jual naskhah bermutu pada penerbit drama / filem. (harap tertunailah impian 1 hari nanti...chewah!!)

18 August 2010

Kisah Disebalik Oreo Ciskek

Assalamualaikum,

Syukur alhamdulillah, hari ni genap seminggu umat Islam menjalani ibadah puasa. Bagi saya yang berbadan dua ni, masih lagi mampu berpuasa tanpa sebarang halangan.

Walaupun bila tiba waktu tengahari, si kecik dalam perut ni kadang kala mengeliang-geliut menari ala hip hop yang membuatkan perut saya senget ke kiri dan kanan - mungkin kerana lapar (cheh...padahal perut ibunya yang lapar) - namun saya gagahkan jua menyuruh si kecik bersabar hingga waktu berbuka. hehehe....


>Khalish berposing dengan ayahnya sambil sabar menanti waktu berbuka<


Entry ni bukanlah terkini tapi taklah berzaman sangat, ia mengenai sambutan besday suami tercinta pada 14 Ogos lalu. Kira oklah kan, belum seminggu lagi pun, kan...kan?

Saya hanya mampu membelanja suami piza sinar ramadan yang direquest dan membuat oreo ciskek. Selain tu, saya sempat buat puding konnyaku jelly medley dari blog En Mat Gebu. Kuih-muih dan cendol kami beli di bazar ramadan stadium Ipoh.

Ada kisah disebalik oreo ciskek yang saya buat, cuba tengok gambar kejadiannya yang terlebih warna coklat - mula-mula saya nekad membuat resepi yang saya nampak kat blog Ummi, Pahang yang femes tu. Ok, sume barang berpandukan list resepi. Alih-alih sampai rumah baru saya perasan patutnya keju krim tu saya beli 2 ketul, tapi beli satu (250g) la pula.

Saya gelabah, maklumlah 1'st time nak cuba buat ciskek. Saya search lagi resepi lain yang bersesuaian dgn keju krim 250g tapi pada masa sama saya dah ikut cara-cara membuatnya. Tawakal je lah.

Alih-alih sedang elok kek tu dah masuk dalam oven dalam 10 minit gitu, saya jumpa lak resepi ciskek versi lain kat blog Kak Inahar, hah...cantiklah tu resepi dia guna 250 g keju krim, tapi...yang buat saya frust tu dia tambah 3 sudu tepung gandum lak. Alahai...kek saya dah selamat masuk oven. Biarlah....


>close-up sikit, jangan terliur yer...<

Sambil tu dok blogwalking, jenguk balik blog Kak Inahar nak habiskan baca resepi tadi, sekali dalam tu ada kata bila dekat 30 minit pi tutup kek tu dengan alum foil nak elakkan bahagian atasnya hangus. Berlari saya amik benda tu tapi alih-alih dengar oven dah berdenting menandakan waktu memasak dah tamat. hahaha...tu pasal hangus sikit atasnya.

Tapi, kesimpulannya, rasa ciskek ni sangatlah sedap - ni komen OS lah- kalah SR. Kos beli bahan pun tak sampai RM30 dan dapat makan berulang kali. Betullah, ciskek ni simpan lebih lama lagi sedap. Lenkali saya nak ikut resepi dalam blog Kak Ina lak. Mabeles...Mabeles....Khalish pun puji "hmmm....sedapnye...".

14 August 2010

Selamat Hari Lahir, Cinta Hatiku....


p/s: Entry ini khas ditujukan untuk suamiku yang tercinta. Dan untuk tatapan anak-anak bila dah besar nanti.

Hari ini....14 Ogos 2010

Selamat hari lahir yang ke-30, B.

Meskipun baru 2 tahun menjadi rakan kongsi dari segala segi namun ini adalah tahun pertama kita menyambut besday awak dalam keluarga kecik kita.

Saya masih ingat...lepas 2 bulan kita bernikah, besday awak pun tiba. Kita sambut besday awak kat rumah mama (awak kan anak mak) secara kecil-kecilan (potong kek dan makan k-f-c). Time tu tak silap saya hadiahkan awak baju, kan2...?

Tahun pertama kahwin / tahun lepas saya tak dapat sambut besday dengan awak sebab masa tu saya masih lagi dalam tempoh berpantang di kampung. Tapi, awak dirai dengan gembiranya oleh keluarga di PJ. Kesian awak tak dapat hadiah masa tu, sebab saya dah hadiahkan Khalish untuk awak. hehehe.

Tahun ni pulak..nak bagi awak ape ek? Ha...sebelum tu mengenai impian awak yang acapkali mendambakan Blackberry adalah sangat mendukacitakan kerana nak kasi hadiah mahal-mahal pun sekarang ni saya bergelar surirumahtangga sepenuh masa jek tapi kalau setakat belanja makan tu no problem laaa…

Oh ye, awak request nak berbuka pose dengan piza ayam sinar ramadan kan? Pastu awak nak saya buatkan oreo ciskek ye? Ok...pagi ni kita pergi beli barang buat ciskek ok. Harap-harap menjadi sebab saya dah dapat resepi yang mabeles dari internet.

Maka...sempena hari lahir awak ni..saya doakan awak supaya dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, diberi sebaik-baik kesihatan dan dipermudahkan urusan dunia akhirat.

Saya juga mendoakan awak menjadi hamba yang sentiasa mengingati Allah, anak yang soleh serta suami dan ayah terbaik untuk anak-anak kita. Amin...

Ketahuilah....saya amat mencintai awak...walaupun sekarang ni saya dah jarang ucapkan (fahamilah mood isterimu yang bermuatan sarat nih) tapi dalam hanya awak yang bertahta di hati saya. Love U so much :D.

11 August 2010

Hati-hati : Kurma Israel ada di pasaran



Salam 1 Ramadan semua,

Kurma adalah makanan sinonim bagi setiap keluarga bila tibanya kedatangan Ramadan. Saya dan keluarga tak terkecuali menjadikan kurma sebagai pembuka selera sebelum menjamah makanan lain.

Kalau bulan-bulan lain agak kureng sikit nak makan kurma ni kecuali time peknen yang menuntut saya mendapatkan khasiat kurma dengan sebaiknya. Saya sukakan kurma sedikit kering dimana kulitnya seakan berkedut tapi isinya masih moist di dalam.

Tahun ni, syukurlah kami berjaya mencari kurma badam di Agro Feast, Sg Siput setelah usaha pencarian mencari di sekitar Ipoh gagal. Kurma ni dari Iran yang diedar oleh syarikat dari Penang.

Sebenarnya ada cerita yang ingin dikongsikan ketika blogwalking geng blogger (tapi...saya betul-betul kesal kerana terlupa nak save blog sapa yang saya tersesat tu, maaflah ye).

Isinya : Mengenai ingatan supaya berhati-hati dalam ketika membeli buah KURMA kerana didapati dalam pasaran sekarang terdapat KURMA yang berasal dari negara haram ISRAEL Laknatullah.

Ia bercetak jenama Jordan River. Ia sebenarnya bukan dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia. Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini..kasihanilah rakyat-rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.

Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun, walaupun dari segi ekonomi kerana itu sajalah yang mampu kita lakukan untuk saudara-saudara Islam kita di bumi yang di berkati Palestin.

p.s:// Ini pula cerita yg didengar dari hujung telinga --- hati-hati sapa yang suka beli kurma di Jayen, check dulu dari mana negara asalnya kurma ni. Memanglah semua kurma halal, tapi bila yahudi laknatullah yang tanam dan jual pada orang Islam, takkan kita nak kayakan dia pulak.

Selamat berbuka puasa!!!

10 August 2010

Salam Ramadan 1431h


Moga Ramadan kali ini menjanjikan seribu kerahmatan kepada umat Islam semua tak kira di mana saja anda berada. Saya, Orang Sebelah dan Khalish mendoakan semoga kita sentiasa dalam naungan Allah. Selamat menjalani ibadah puasa!!!

Terimalah....penyejuk halwa telinga

Yey2....Saya dah 7 bulan!!!


-pix hiasan: Khalish pada usia seminggu - agak2 adiknya ikut rambut abang tak?-

Salam semua,

Sekarang ni senang je nak tidurkan Khalish pada waktu tengahari, buka CD lagu kanak-kanak dalam b.i - dengar dalam 4-5 lagu terus dia tertidur. hahaha...sangat mudah bukan? Mungkin iramanya yang slow membuatkan mata Khalish pun slow-slow terus lelap.

Bila dia dah tidur, dapatlah saya update cerita terkini. Baru-baru ni gi checkup di poliklinik ar-ridzuan, alhamdulillah semuanya ok. Bulan lepas masa checkup baby dalam keadaan songsang tapi syukur dia dah kembali normal di mana kepalanya dah dok parking ke bawah.

Tekanan darah ok, gula pun ok. Cuma saya dinasihatkan banyak makan sayur-sayuran hijau, hati, susu dan buah-buahan untuk tambahkan kepekatan darah. Berat sekarang dah 60kg. uhuk..uhuk...patutlah saya rasa makin memberat, mengah dan sengal sana-sini.

Paling saya suka time scan tengok baby. Bulan lepas scan saya diberitahu baby nampak macam boy. Tapi, tak sure sangat sebab scan tu macam nampak-tak nampak je. Kali ni doc lain yang scan, dekat 15 minit dia pun tak sure -kejap nampak mcm boy, kejap girl. Dia konpius takut kalau tut...boy jatuh ke bawah nampak cam girl tapi bila nak telek baby lak tak reti diam.

Mungkin dia nak buat surprise kot....kata doc lepas beberapa kali usaha menelek gagal. Last-last baby kepit kaki tak ingat - malu nak tunjuk tut....agaknya dan diakhiri dengan satu tendangan padu tepat pada alat scan. hahaha....

Doakan saya selamat menjalani ibadah puasa dengan jayanya. Harap-harap dapatlah tahun ni puasa penuh, nanti tak yah ganti puasa. hehehe....Baby pun kena mula belajar puasa dalam perut ibu tau. Abang Khalish je boleh makan. Sekarang ni, bila dia rasa makanan...sikit-sikit dia sebut "hmmm...sedapnya". Sangat comel bukan??

09 August 2010

Ada Clearance Stock Sale lah....

Assalamualaikum,

Harap pembaca semua sihat. Tuan rumah yang tak bape sihat coz berat makin bertambah, baby makin membesar dan sengal sana sini. Khalish dan ayahnya sihat alhamdulillah.

Just nak inform, hari ni khalishterritory nak buat sale handbag holder dan shawl!! Ok kenapa kami buat sale? Sebab item2 ni yang orang reserved lepas tu ghaib tanpa khabar berita. Selain dari itu, kami nak habiskan stok sebab ada stok baru nak masuk.

Item adalah terhad, so apalagi jenguk2 la blogshop khalish yang ada kat side bar tu atau klik je sini Kalau ada yang berkenan di hati sms segera : 017-3678313 / email adahsyafiah@yahoo.com

Nanti saya update entry terbaru dalam masa terdekat, insyaallah.
Wassalam

30 July 2010

Mujur Saya Tak Minat Kereta Mewah...


Salam semua,

Haih...baru dan wat entry baru. Sekarang dah kol 12.30 am dan mata tak leh tidur. Siang tadi sibuk blogwalking, leka masukkan gadjet sebagai penyeri rumah maya ku ini (bajet cantik kunun) n berfb dengan kengkawan.

Stori besar semalam mesti sume tau pasal tumpasnya skim cepat kaya membabitkan pelaburan berjuta ringgit sebulan. Lebih sadis bukan sedikit tapi dipercayai lebih 10,000 ahli (saya percaya majoritinya orang kita) yang tertipu dek janji manis ditaburkan oleh sindiket terbabit.

Ok, nak kongsi sebenarnya di mana saya pernah pergi satu event sindiket (tak silap namanya One Team @ Friends Club) dianjurkan di Ipoh awal tahun ni. Jangan buat spekulasi yang saya ni terpengaruh atau pernah jadi ahli ok.

Pergi pun atas jemputan seorang kenalan rapat yang mahu saya melihat sendiri 'kejayaan' syarikat kepercayaannya itu, kononnya mampu mengubah hidup kebanyakan orang kita. Kata kawannya, dari mat rempit hingga ke kakitangan kerajaan berpangkat rendah sume jadi kaya bila masuk skim ni.

Orang dah ajak, dapat lak buat kat restoran masakan minang - kita pergi jelah...bukannya kuar sesen pun (hehehe...saya dan Khalish pun pergi la mengendeng kat event orang. OS tak de sebab dia kerja time tu).

Time sampai kat sana, deretan kereta mewah milik ‘upline’ antaranya BMW 5 Series, Nissan Fair Lady, BMW Z4 Spider, Mitsubishi Evo Lancer serta Nissan GTR Skyline cantik je posing depan restoran tu. Ada orang baru yang datang (perkiraan saya lebih 200 orang dari area utara) kagumsss tak ingat sebab itu dah menggambarkan keuntungan luar biasa yang bakal diperoleh kalau join.

Saya??? Tak rasa kagum sebab tak minat sport car. Dah la memekak je bunyinya selain bukannya nak pergi berlumba pun, janji ada kereta sudah. Berbalik kepada cerita...lepas acara makan-makan dan cabutan bertuah (saya dapat special seat 2 dari depan okes...), ada la plak sesi berkongsi pengalaman.

Macam-macam orang dari pelajar yang tak habis belajar, berjawatan tinggi kat jabatan kerajaan hingga pak cik driver dah kaya dengan skim ni. Bayangkan, cerita mereka sebelum join - bergaji hari, selepas join - maintain RM10,000 sebulan (macam iklan pelangsingan la pulak). Kata mereka, giler...giler....giler (merujuk kepada bisnes - jerit dengan penuh bersemangat ye).

Saya dan Khalish hanya jadi pemerhati. Yang menggepalai event adalah mereka yang bermata sepet manakala pengikutnya ramai orang kita (ini bukan cerita perkauman ok, realiti), manakala yang satu lagi hanya beberapa kerat je yang hadir.

Tak join sampai habis pun, jam 10 malam OS dah datang amik saya dan Khalish. Komen OS, rosak anak aku dengar giler...giler...giler je. Bukan boleh percaya sangat benda ni. (instinct orang surat kabor selalunya tepat.)

Saya dapat tahu syarikat ni aim mereka yang baru kerja (esp kerja gomen), yelah baru mula kerja mesti nak cepat dapat duit dan akaun pun masih bersih dari hutang. Sangat kasihan sebenarnya mereka yang gelap mata ni sanggup meminjam dari bank hingga RM41,000 malahan ada yang sanggup berhenti walaupun tak sampai setahun bekerja semata-mata nak buat full time bisnes ni.

Nasib baik ko tak berenti kerja Kiambang (bukan nama sebenar), kalau tak mesti ko senasib dengan upline ko yang kena serbu tu. Dan mujurlah Allah bagi hint awal-awal pada ko tak join lagi benda ni walaupun dah tertipu. Sabarlah ye, sapa jangka kena tipu dan suka ditipu, ye tak.

Makanya, jadikanlah kejadian ni sebagai teladan pada masa akan datang. Tak salah nak berbisnes tapi mestilah kena cara dan arah tujunya. Baik berniaga benda yang nampak daripada atas angin ni. Takut-takut bila angin bertiup kuat sangat jadi puting beliung lak. Habis semua.....wallahualam.

Sumber berita : di sini dan sini

28 July 2010

Buah Delima Bagus Untuk Ibu Mengandung???

>kurang rajin nak amik pix delima dalam peties tu, rupanya sebijik cam pix kat atas ni<

Akhirnya...tertunai juga hasrat mengidam saya buat kali kedua nak merasa buah delima (ar-rumman / pomegranate) ni. Kali pertama, masa mak dan ayah datang ziarah MIL baru-baru ni, mak ada bawakan buahnya yang diperoleh dari jiran sekampung. Ada 2 biji yang comel tapi rasanya kelat-kelat buah je. Jadilah lepas hajat.

Semalam OS bawa balik sebakul penuh 20 bj buah-buahan : epal merah, hijau, buah naga, gugusan anggur, pear, kiwi, limau gedang serta sebiji buah delima merah yang sangat besar!! OS kata klik dia bagi dapat masa cover assignment tapi sebab dia dok sorang dan tak larat nak makan semua buah tu, makanya jadi rezeki kami sekeluarga.

Tak sabar nak merasa keenakkan buah delima lepas berbuka nanti, tengok rupa paras merah dan menggiurkan. Harap-harap isinya manis. Lagipun, susah betul nak cari buah delima sekarang ni. Merata cari kat Ipoh tapi tak tau lak celah mana yang ada. Kalau kat KL esp Chow Kitt ada kot. Tapi...ntah bila nak jejak ke sana lak.

Orang kata makan delima (lebih-lebih lagi time preggie ni bagus). Masa Khalish dulu tak lah saya mengidam buah ni, time 2nd Jr ni pula lain macam je mengidamnya. Jom tengok khasiat buah delima ni.

Antara kebaikannya :
*mengelakkan / mengurangkan morning sickness
*memperelokkan rahim
*menghalang pembentukan sel kanser
*mencantikkan kulit
*mencegah dr nyanyuk
*memberi tenaga
*elok utk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
*elok utk sistem penghadaman
*mengurangkan berat badan

+ Orang kata makan buah delima nanti anak cerdik (tak belajar, tak guna gak)
+ Orang kata nanti mata anak cantik & bercahaya. (Syukur, mata Khalish sangat cantik walaupun saya tak makan delima dulu)
+ Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.
+ Ada orang kata nanti bibir baby masa lahir merah bak delima...
+ Orang kata lagi, dalam satu biji buah delima tu ada satu ulas yang berkat & berguna untuk membinaan otak yang cerdas dan bijak untuk si pemakan, ibu & bayi dalam kandungan...so kalau makan buah delima sebijik tu tak boleh share sebab kita tak tahu ulas yang mana satu yang dikatakan berkat & baik untuk otak
+ Apabila orang melihat wajah anak itu nanti, hati orang akan merasa belas dan kasihan kepadanya...
> dah rasa jus manggis + delima ni, tapi tekak saya tak menyukainya. rasa pelik!! <

#Dari sudut pemakanan, buah delima amat kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya. Oleh sebab ia mempunyai nilai pemakanan yang baik, buah delima juga disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah- buahan.

#Sepertimana sabda daripada Nabi Muhammad SAW daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengubat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.

“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” – Al-An’am:99

Akhir kalam, jom makan buah delima.....tapi, cari sendiri ye, saya ada sebiji je. Sayang oo...nak share.
(sumber n pix : dari google dan sini)

27 July 2010

Soal Menu Pun Boleh Pening Tau...


Masa zaman anak dara dulu, apa mak masak tu yang dimakan. Tak kira lah mak masak asam pedas ke, masak lemak ke, sup, ikan bakar, ayam masak merah dan diulang-ulang sepanjang minggu, saya adik beradik makan tanpa banyak bunyi. Masakan mak lah katakan.

Nak spesel sikit, mak masak tom yam, paprik, mee bandung, nasi pattaya, siakap tiga rasa dan beberapa jenis menu yang hanya dibuat berdasarkan permintaan. Masakan barat, maaf ye tak pernah mak masak untuk kami. Kata mak, seleranya dan ayah selera orang kampung.

Di kampung, rumah nenek dan atuk terpisah beberapa meter dari rumah kami. Makanya, maklah yang menyediakan hidangan makan untuk nenek dan atuk. Atuk - kalau boleh, hari-hari makan nasi berlaukkan masak lemak pun tak pe. Tak makan daging atau ayam. Hanya ikan dan seafood. Nenek - berbeza dengan atuk tak kisah makan asam pedas, masak singgang, ayam atau daging, semuanya dikata boleh. Cuma, masak lemak ni kureng sikit sebab nenek ada darah tinggi.

Kadang-kadang mak merungut juga memikirkan soal nak masak apa hari ni. Dia pun naik bosan masak benda yang sama dalam tempoh seminggu. Nak masak menu lain, takut tak kena selera ayah, atuk dan nenek pula.

Bila dah kahwin, baru saya faham apa perasaan mak bila memikirkan soal menu sepanjang minggu. Boleh bikin pening kepala dibuatnya. Puas redah blog dapur orang, belek pula buku masakan dan koleksi resepi dalam internet, balik-balik masakan yang sama juga. Balik-balik lauk tu juga yang saya sediakan. hehehe...

Mujur Orang Sebelah (OS=incik somi) jenis tak kisah makan apa. Tapi, kadangkala, sempat juga dia mengomen asyik-asyik sambal. kekeke... Kang saya buat menu ala Afc Channel, dia juga berpeluh nak cari barang kat pasar besar Ipoh nun, baru padan muka. Tapikan, taklah sambal setiap hari, bila time tak de idea je. Malahan saya semakin rajin dan berjaya mencuba banyak menu yang tak pernah dimasak sebelum kahwin ok.

Kebiasaannya, saya diarahkan OS untuk sediakan list menu dan barang untuk stok 5 hari - seminggu. Saya buat begini, selang seminggu akan ada menu utama seperti ayam, ikan, daging/paru/hati, seafood serta masakan mudah seperti mee atau masakan barat (biasanya spaghetti bolognese/ pasta).

Dalam menu harian, mesti ada lauk berkuah, kering dan sayur. Sebagai contoh:

20/7 - 25/7 (Ayam > sepanjang minggu tu akan makan menu ayam saja)
Isnin
Sarapan : Bihun goreng
Lunch / dinner : Kari ayam + sayur kobis tumis + tempe goreng

Selasa
Sarapan ; Keropok lekor
Lunch / dinner : Tom yam + telur dadar

Dan hari seterusnya....jangan lupa bawah sekali letak #tertakluk kepada pindaan# (macam rancangan tv laks) bermakna- lauk yang tertera tak dimasak tapi digantikan dengan lauk lain yang lebih kurang je bahan-bahannya. hahaha... selera acik kadang2 tak leh jangka.

Bajet pun perlu diambil kira, dah namanya berdua (Khalish biasanya saya bagi sup, sayur goreng, ikan atau ayam) takkan nak makan besar pula, ye tak? Selalunya belanja dalam lingkungan RM50++ seminggu beli barang kat pasar. Barang sekarangkan, faham-faham sajalah reganya.

Tapi, saya paling tak suka bila selera saya menurun (sekali lagi salahkan hormon ibu ngandung), maksudnya saya tak rasa dan tak tahu nak masak apa. Bila minta pendapat OS, kadangkala dia bagi idea tapi kebanyakkan masa dia akan cakap "apa-apa jelah, sayang masak apa pun sedap". (tak membantu langsung, tu pasal balik-balik sambal. hahaha).

Apapun, sebagai isteri dan mem besar yang dok umah, rasanya yang paling best sekali bila dapat makan luar dan order je apa yang nak. Tak yah susah-susah memerah otak nak masak apa dan menyinsing lengan baju sedia itu ini. Sapa setuju angkat apron....hehehe....








26 July 2010

Apa Persediaan Anda Jika Pencuri Masuk Rumah?


Salam semua,

Tajuk di atas agak serius memandangkan dah beberapa kali saya bermimpi rumah saya dipecah masuk pencuri. (nauzubillah...rasanya normal bagi ibu hamil mimpi yang bukan-bukan). Kali terakhir adalah semalam mungkin kerana siang tu tengok Panic Room di 701. hehehe....

Bila terjaga dari mimpi, saya terfikir cukupkah persediaan kami sekiranya pencuri tersesat masuk ke rumah? Selain perkara asas memastikan pintu rumah dan tingkap dikunci, memastikan hp ada bateri dan tak kena bar untuk menelefon jiran atau polis, tiada sebarang plan penyelamatan lain ok.

Selain itu, berita kejadian pecah masuk beberapa rumah di sekitar taman perumahan saya ni semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini. Trend sekarang ni, tak payah tunggu malam nak mencuri, siang-siang pun diorang buat kerja. (mo sekitar jam 5 pagi hingga 12 tengahari, sangat scary bagi saya yang dok umah ni).

Kerugian bukan sekadar wang tunai dan barang berharga, malah penutup tangki septik pun diorang kebas. Memang dasar pencuri betul. Itu belum termasuk kerosakan pintu gril dan sliding yang dipecahkan. Mujur mangsa semua selamat.

Dulu, masa sekolah time dekat nak musim periksa mesti ada kejadian jumpa hantu sana sini. Kat taman saya ni pula, bila dekat puasa dan raya mesti time tu banyak pencuri ambil kesempatan.

Kami dah dua tahun tinggal di taman ini sejak berkahwin dan kawasan perumahan ini boleh dikategorikan kawasan kediaman baru dibuka di Meru Raya ini. Bila tiba bulan Ramadhan, time tu jugalah muncul kaki kebas-overtime-non halal ni sekali.

Malas nak cerita banyak, jom tengok tips / panduan yang boleh dilakukan bagi mengelakkan kecurian di kediaman kita. (sumber antara diperoleh dari google, PDRM dan yang difikirkan sendiri)

1. Sebelum tidur atau meninggalkan rumah, pastikan anda mengunci semua pintu, tingkap, kereta dengan sebaiknya.

2. Pasang door viewer / penyelak pintu utama. Selain itu, pasang pagar besi berkunci pada tingkap rumah anda.

3. Pasang lampu depan atau belakang. (lebih elok jika jenis automatik, yang akan terpasang jika waktu gelap).

4. Perhatikan sekiranya ada kelibat orang asing berkeliaran di kawasan rumah anda. Ambil no plat kenderaan mereka dan beritahu jiran terdekat.

5. Beritahu jiran jika ingin pulang ke kampung atau bercuti panjang.

6. Simpan alatan tajam seperti parang atau pisau ditempat tersorok (lebih elok jika berdekatan tempat tidur anda bagi membolehkan anda mempertahankan diri sekiranya pencuri masuk rumah. kalau ada pistol atau senapang patah lagi bagus, tapi pastikan anda ada lesen).

7. Serbuk lada, ridsect dan sebarang semburan boleh juga dijadikan alat mempertahankan diri.

8. Sekiranya anda mengesyaki ada pencuri sedang memecah pintu rumah anda, segera bunyikan alarm kereta sambil menelefon jiran atau polis, nak sergah dan jerit minta tolong pun boleh jika suara anda sekuat hailer.

9. Jangan simpan barang kemas atau wang tunai terlalu banyak di rumah.

10. Semasa tidur, pastikan hp atau Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

11. Pastikan no telefon kecemasan 999 atau balai polis berada dalam senarai cepat-dail bagi memudahkan anda meminta pertolongan.

12. Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

13. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua sekiranya berlaku kebakaran.

14. Ajar anak untuk mendail dan membuat panggilan kecemasan.

15. Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

16. Kalau menyewa di rumah baru, pastikan anda menukar padlock baru, kerana mungkin penyewa terdahulu masih mempunyai kunci pendua.

17. Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

18. Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk

19. Kereta PROTON merupakan kenderaan yang paling mudah dicuri. Kalau kereta anda baru dibeli, sekurang-kurangnya anda perlu mengunci gear & stering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi ia dapat membantu melambatkan pencuri).

20. Jika berkemampuan, boleh juga menyediakan sebuah bilik ala-ala Panic Room sebagai langkah keselamatan yang terbaik. (hehehe....pengaruh tv kuat betul).

Akhirnya, setelah berusaha jangan lupa berdoa (terutamanya 3 Qul, ayat Kursi dan ayat Ma'thurat) minta dijauhkan dari kecurian dan malapetaka. Moga kita sentiasa diselamatkan dari pandangan jahat orang lain. Amin.....

25 July 2010

Langsir Blog Baru

Salam,

Yes...yes...yes...Akhirnya setelah puas mengodek selama sejam memilih dan mencuba design template terbaru dari blogger, saya yang tak expert berteknologi ni berjaya akhirnya menukar langsir blog baru.

Berpinar mata nak pilih mana satu template / background yang tersedia, cantik-cantik betul. Harap pembaca tak sakit mata dengan pemilihan langsir saya ni. Lagipun, blog saya ye tak? hehehe...

Ada benda nak story lagi ni, tapi hold dulu lah. Nak kemas-kemas sikit sementara anak bujang saya tengah syok beradu tu. Wassalam

24 July 2010

Kisah pendaftaran pemilih


Situasi : Perbualan antara pegawai pos (PP) dan pelanggannya (P).
Tempat: Pejabat Pos Tesco, Ipoh

P : Encik, saya nak mendaftar sebagai pemilih.
PP :Minta i.c cik....Baguslah awak dah insaf akhirnya.
P : Insaf?? (chees....hampeh tol pak cik ni - kata dalam hati)
PP : Bukan apa, kesedaran anak muda dalam bab mendaftar ni semakin parah.
PP : Tulah pak cik, saya ni pun asyik bertangguh saja dan bila nampak pejabat pos ni ada tawarkan khidmat pendaftaran pemilih terus saya datang.
PP : Kami baru seminggu memulakan perkhidmatan ni. kami berbesar hati dapat tolong orang ramai mendaftar. Semalam saja ada 76 orang yang baru mendaftar. Pagi ni pun termasuk awak dah 18 orang.
P : Ramainya...Ingat saya sorang je yang kurang kesedaran.
PP : Ramai lagi yang tidak sedar tentang tanggung jawab dan hak mereka dalam mengundi ni. Satu undi nilainya amat besar kepada jatuh bangun sesebuah kerajaan. Nanti, sampaikan pada kawan-kawan atau saudara yang belum mendaftar sebagai pemilih suruh mereka lekas mendaftar ye.
P : Ok pak cik, terima kasih. (tersenyum sambil membawa sekeping salinan borang pendaftaran pemilih yang siap diisi)

#Nota : Pelanggan yang dimaksudkan adalah diri saya. #

huhuhu....sangat sadis dengan diri sendiri yang baru nak mendaftar. Seingat saya, masa PRU 11 (2004) saya baru berusia 19 tahun (tak cukup layak lagi). Masa PRU 12 (2008) saya sibuk mengcover berita pilihanraya (alasan je- sebenarnya saya malas nak mendaftar dengan fikiran BN kawasan saya pasti menang walaupun tak dapat 1 undi dari saya).

Sekarang, saya dah mengundi dan tak sabar nak melalui proses pengundian kali pertama dalam hidup pada PRU 13 nanti. Ini pun atas dorongan + desakan OS yang suruh saya mendaftar selepas mengikuti program BTN kat Klang, baru-baru ni.

Proses mendaftarnya tak sampai 10 minit. Lagipun hanya tunjukkan i.c dan pegawai pos yang akan isikan borang online untuk anda (salinan borang akan diberikan). Maka, sesiapa yang dah 21 tahun ke atas dan belum mendaftar, cepat-cepat pergi mendaftar ok. Jangan jadi macam saya yang suka bertangguh ni.

INFO:

Anda boleh mendaftar di tempat-tempat berikut :

1. Pejabat-pejabat SPR di Putrajaya dan di setiap negeri di seluruh negara;
2. Pejabat Pos Malaysia di seluruh negara;
3. Kaunter Pendaftaran Bergerak SPR;
4. Wakil-wakil Parti Politik yang dilantik SPR
5. Wakil-wakil jabatan/agensi kerajaan yang dilantik SPR

Kelayakan Untuk Mendaftar :

1. Warganegara Malaysia
2. Berumur 21 tahun ke atas
3. Tidak hilang kelayakan di bawah undang-undang
4. Bawa Kad Pengenalan (Mykad) anda
5. Hadir sendiri semasa mendaftar

Dah daftar, semak guna sms pun boleh:

taip SPR SEMAK NO IC dan hantar ke 15888

15 July 2010

Nak Balik Kampung...eh....Bandar...

Salam,

Just nak gitau yang kami sekeluarga akan pulang ke rumah MIL di Petaling Jaya, pagi ni.

Ini ekoran OS akan berkursus di Meru, Klang selama 3 hari bermula esok dan secara rasminya saya, Khalish dan baby akan bercuti di rumah MIL hingga Selasa ni.

Dapat juga saya tengok-tengokkan MIL yang baru keluar hospital semalam kerana masalah kesihatan dan sebagai menantu terbaek saya akan menunjukkan prestasi yang terbaek sepanjang saya berada di sisinya.

Insyaallah, saya update bila balik Ipoh nanti ye. Tu pun kalau saya rajin banyak sikit. hehehe...
Doakan kami selamat semuanya n salam ceria untuk semua. Tata...

13 July 2010

Abang Khalish & Baby ...

Antara barangan mainan yang bakal dishare dgn adik baby???

Minggu lepas adalah checkup 6 bulan saya ngandung. Darah ok, berat ok (dah 56.7 kg), tahap hemoglobin dah naik 11 (hasil makan hati, bayam dan fresh oren) dan paling penting baby semakin aktif bergerak.

Saya dan Orang Sebelah (OS) berdebar-debar menanti masa scan untuk melihat jantina baby kami. Pada mulanya, baby masih berkedudukan songsang means nampak montot dia je. Dan akhirnya doc panel Poliklinik Ar-Ridzuan mengatakan - macam kawan abang je ni. Cuba tengok bird dia - siap zoom 2-3 kali lagi.

Saya...??? Syukur, tersenyum sambil pandang OS yang sedang dukung Khalish. Paling best, baby siap buat genggam-buka tangan berkali-kali. Sebijik macam abang dia selalu buat - alah...orang selangor selalu nyanyi lagu untuk budak kecik lagu 'cak cekur udang gamit' sambil buat buka-genggam tangan. - ni MIL aku yang dok ajar Khalish. hehehe...

Bohonglah saya tak rasa apa-apa. Yelah...bila 1st baby dah dapat boy, mesti jauh dalam lubuk hati nak baby girl pulak untuk 2nd baby. Baru complete sepasang dan boleh rehat 3-4 tahun. kekeke

Sebenarnya taklah mengharap sangat - tapi saya macam rasa-rasa dapat baby girl bila :
1- rasa sangat rajin mengemas dan memasak berbanding 1'st peknan dulu.
2- bila pergi shopping, suka tengok gaun, skirt baby yang pink kaler.
3- rasa macam pergerakan baby sedikit bersopan santun berbanding abangnya yang sering menari hip hop dalam perut saya dulu. hohoho...
4- berperasaan lemah lembut (cheh perasan!)

Nampaknya naluri saya ternyata silap kerana scan menunjukkan sebaliknya.
Apapun, saya dan OS bersyukur kerana baby sihat, sempurna dan aktif. Tak kisahlah boy or girl asalkan semuanya selamat hingga dia dilahirkan kelak.

Nampaknya, bilangan ahli lelaki dalam keluarga sebelah saya makin bertambah (saya 4 beradik perempuan, 1 lelaki), belah OS je belum bertambah ahli perempuan (OS 3 lelaki, 1 perempuan). Sabar eh, lagi 4 tahun kita buat projek mega lain. ngeh...ngeh...ngeh...

06 July 2010

Resepi Julung Kali di Tayangkan : Ayam Masak Bali


Hehe...tajuk tak tahankan....Sumpah, saya tipu banyak menyatakan bahawa peknen kali ni semangat untuk memasak dan mencuba resepi yang tak pernah dicuba amat tinggi tahapnya.

Ini mungkin juga disebabkan:

1) Dulu...1'st time peknen tak de sapa nak layan bila OS gi kerja, layan tidur je. Sekarang...Rajin sebab dah ada budak kecik yang berusia 1 tahun 2 bulan (Khalish la tu ) nak makan.

2) Sebab nak lepaskan hajat mengidam sesuatu makanan yang susah nak dapat kat tempat pemastautin saya ni.

3) Tergoda tengok pelbagai jenis gambar masakan terutama dalam blog Kak Hanieliza dan Che Mat Gebu selain kawan-kawan blogger (spt Kak Inahar, Kak Ct Delima, Umi Kuantan, Kak Hana - sekadar menyebut beberapa nama) yang membuatkan tekak saya tiba-tiba termengidam.

Kalaulah mereka terbabit berjiran dengan saya confirm saya akan membuat muka kesian sambil menggosok perut saya yang semakin membuyung nih. (eheh...sadis).

4) Mungkin kerajinan ini sedikit sebanyak berpunca daripada jantina orang dalam ni kot. Orang kata, kalau peknen anak perempuan rajinnya terlebih sikit. (boleh tak alasan nih....tak sabar nak tunggu check up esok, harap-harap time scan kali ni baby tak tunjuk montots lagi. ekeke...)

Dah la tu, banyak pula bebelan saya ni. Sebenarnya nak kongsi resepi yang dipelajari dari ibunda tercinta, Hjh Rohana. Baru pagi tadi minta resepi sebenarnya. Tetiba teringat dengan keenakkan masakan ni. Jom tengok resepinya....


AYAM MASAK BALI (untuk 2 orang makan)
------------------------------

Bahan-bahan:
6 ketul ayam (digoreng lemau - jangan garing)
3 batang serai (dititik hingga hujung batang)
Daun Kari (Lagi banyak lagi bagus)
3 inci lengkuas (dititik)
1 labu bawang besar (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 sudu besar cili kisar
Kicap kipas udang
Minyak untuk menumis

Cara menyediakannya:

1. Tumis serai, lengkuas dan daun kari hingga naik bau. (1 rumah bau harum - sedap beb)

2. Masukkan bawang dan cili kisar. Masak hingga garing.

3. Masukkan kicap (ini ikut suka nak masuk bapa banyak, tapi jangan sampai gelap sangat warnanya, biar ada merah-hitam sikit rupanya). Kacau rata kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi.

4. Ratakan ayam dan masukkan kicap bagi menampakkan masakan sedikit basah. Sesuaikan rasa (tak perlu masuk garam lagi sebab masa goreng ayam dah isi garam). Hanya tambah kicap untuk menyedapkannya.

5. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas. Ratah begitu saja pun sedap...

Selamat mencuba.

05 July 2010

Khalish ke Sua Rasa Ipoh


Sabtu lepas kami berpeluang ke Sua Rasa TV9 yang diadakan di Stadium Ipoh. Kami pergi kira-kira jam 5 petang membawa Khalish yang terpisat-pisat lepas bangun dari tidur.

Biasalah bila karnival sebegini, pengunjung datang berduyun-duyun dan parking menjadi masalah utama yang perlu diselesaikan dulu. Mujur stadium ni besar dan kami berjaya mencari parking dalam stadium hoki. Menapak kira-kira 2 km dari tempat parking (pergi-balik 4km). Fuh...pecahlah segala selulit dan lemak kami suami isteri. Khalish tak kira sebab dia duduk dalam stroller jek.

Misi utama kami adalah membawa Khalish ke booth kartun kegemarannya, Upin & Ipin. Malangnya petang tu maskot 2 budak berkepala botak tu tak de pula. Kiranya dapat jumpa gambar poster besar pun jadilah. Seronok lihat Khalish mengenali karektor kembar kegilaan ramai, siap cium-cium lagi kat gambar tu...

Banyak cenderahati yang dijual di booth berkenaan termasuklah bantal berkepala Upin & Ipin, t-shirt, note book, buku mari bersembahyang, majalah serta VCD. Saya akhirnya memutuskan membeli VCD Vol 7 untuk Khalish yang dibeli pada harga RM18.

Suka yang teramat sangat Khalish sampaikan pegang erat tak nak lepaskan VCD tu. Khalish...Khalish...ibu nak simpankan pun tak bagi eh.

Selepas itu, kami ronda-ronda booth dan gerai lain di sekitarnya. Sesekali dapat berasak-asak dengan orang ramai ni syok juga sebab macam-macam gelagat dapat disaksikan. Tapi bila dah lama-lama acik tak tahan panas lak.

Bebola keropok lekor, jus buah naga dan mangga menjadi kudapan petang kami. Masih sempat lagi menyambar sebungkus roti Arab keluaran tempatan yang sangat sedap pada tekak saya untuk dibawa pulang.

Bercadang nak pergi ke booth Tok Guru, nak bersua muka dengan Ustaz Fauzi, tapi orang ramai tak ingat. Ayah Khalish pula sibuk 'menerai' nasib kat booth Galaksi dan Celcom untuk melihat kot-kot la artis yang dia minat (si Sari Yanti) ada datang. Sorry dear, she's not here. muhahahaha...

Yang ada Nora Danish (yang nampak pucat bermekap nipis), Tam, Aziz Desa, Chef Jo dan peserta Akademi Al-Quran. Lain-lain saya tak nampak coz sibuk menjaga Khalish yang sedap makan keropok lekor dan roti Arab.

Menjelang lewat petang, makin ramai lak yang berkunjung. Kami akhirnya menjejakkan kaki ke booth paling akhir iaitu Jabatan Petahanan Awam Malaysia untuk bergambar bersama ular sawa batik. Yang bergambar tentulah Khalish dan ayahnya. (saya penggeli ular, lipas, arnab dan segala bagai jenis haiwan dan serangga ye. hohohoho). Nasib baik Khalish rilek je bergambar dan tak geli-geli macam ibunya.

Bagi saya, karnival ni tak ubah macam Jom Heboh. Cuma Jom Heboh tak diadakan di Perak (kecuali yang diadakan di TLDM, Lumut) atas nasihat mufti. Saya tabik dengan mufti Perak, ada power. Yang paling best, atas nasihat mufti juga, TV9 akur untuk membatalkan konsert Sua Rasa di saat akhir dan menggantikannya dengan rancangan Halaqah.

Saya lihat atas pentas dah tersedia dengan drum dan alat muzik bagai, tapi plan sudah tukar ma... Kesian kat couple-couple yang baru datang kunun-kunun nak chop tempat tengok konsert tapi Aziz Desa umumkan pembatalan acara tu lak. Hehehe...ko tengok Halaqah lagi baik dik. Lagi banyak pekdahnya.

28 June 2010

Cerita Terkini


Assalamualaikum,

Alamak bersawang, berdebu dan berhabuk2 blog saya nih. Lama sungguh tak berupdate. Selalu blog walking ke blog kengkawan je. Nak masuk entry baru asyik bertangguh-tangguh je.

Bermacam aktiviti - balik kampung pertengahan bulan lalu (jumpa mak ayah tersayang, pergi kenduri kawin kawan sekolah, n dapat makan laksa thai hasil air tangan mak su yang sangat sedap), famili mentua datang bertandang, gitu gini, akhirnya saya mengabaikan blog yang tak seberapa ni. wakaka...alasan mengalahkan kesibukan seorang menteri pembangunan wanita.

Saya sekarang dah masuk 5 bulan 2 minggu dan 5 hari. Perut makin maju ke depan (nasib baik berat baru bertambah 3.3kg), baby pun makin aktif beriadah dan berenang2. Jantina? Jangan tanya lagi sebab dah 3 kali scan baby asyik dok tunjuk montots pada skrin. kekeke...

Jumaat lepas saya baru mendaftar checkup dengan klinik desa di Chemor. Sebelum ni, checkup di Poli Ar-Ridzuan - klinik panel OS. Datang pagi-pagi (sebelum kol 8 dah terpacak depan klinik) tak ramai orang. Turn nombor 2. Amik urin, check darah bagai - akhirnya saya masuk ke bilik pemeriksaan. Acik misi yang peramah mula check perut, tanya bermacam soalan dan beri penerangan yang secukupnya.

Katanya darah saya tak cukup pekat - bawah 10.4 (siap tulis dengan pen merah dalam buku tu). Advnya kena makan lebih banyak zat besi - cth makan hati, kerang, sayur hijau spt bayam, minum susu 2x sehari dan dicadangkan makan ubat dengan jus oren. Saya diberi 2 minggu untuk pekatkan darah @ hemoglobin.

Masa peknenkan Khalish pun saya menghadapi masalah yang sama, tapi berjaya mengatasinya. Harap kali ni pun sama gak kerana kali ni pening, pitam dan cepat penat kerap mendatang.

Bercerita mengenai Khalish pula - sekarang dia dah mula berdiri dan bertatih 2-3 tapak. Keterujaannya nak 'dapat kaki' sangat terserlah ditambah pula bila dipakaikan kasut. Bawa saja dia luar rumah sambil pegang tangannya - meleju je dia melangkah macam pro gamaknya. Bila ajak masuk, confirm mengamuk sebab nak berjalan je kerjanya. Aduhai...

Now, dia dah faham beberapa ayat yang diungkapkan kepadanya - bila cakap

1. "Khalish...tolong amikkan ibu mainan tu (depan mata dia) - laju je dia amik bagi kat tangan.
2. Bila dia dah berdiri depan tv sambil tekan punat on/off "Khalish...cannot2x..." - terus dia buat-buat jalan pegang almari tv tak pun dia terus duduk atas lantai.
3. Bila ayahnya balik (selalu dah maghrib) - "Khalish, ayah dah balik (sambil matanya tengok ada cahaya lampu kereta ke tak di balik langsir), baru dia merangkak pergi ke pintu.
4. Bila saya kata, "Khalish lapar nak makan bread/ biskut ye?" - dia jawab dak...(nak lah tu).
5. "Pergi main dengan ultraman/adik bear" - confirm dia pergi ke tempat mainannya yang terletak bawah tangga. Siap dia terbang2kan lagi ultraman tu, bear pula ditimang2kan macam dia kena timang.

Selera makannya pun makin bertambah- saya seronok bila dia nak makan macam-macam. Tapi...bukan sebarang, masih lagi dalam pemantauan. Nak masak pun saya bertambah rajin - saya buatkan makanan yang lembut-lembut dan senang dikunyah spt dorayaki, apam, cekodok manis + oat.

Selalunya OS yang larang saya jangan bagi makan itu ini, tapi belakang saya dia yang bagi anak makan apa yang dia larang pada saya. (ada ka patut??)

Rasanya cukuplah setakat ini, rasa nak gelap mata lak bila tengok PC ni lelama. Ada cerita kita kongsi lagi eh. Harap tak bosan membaca celoteh saya ni. Semoga semua sihat selalu dan salam sayang.

Sekian, wassalam.

04 June 2010

Rasa nak meraung, tapi....

Entah kenapa pagi ni Khalish lebih aktif daripada biasa. Aktif yang bagaimana? Ya....Khalish membantu saya 'menyemakkan' lagi keadaan ruang tamu yang sedia semak.

Barang permainannya saya dah susun chanteks2....masukkan dalam kotak yang mana ada kotak lagi. Mainan kecik2 saya masukkan dalam bakul yang orang bikin buat hamper tu. Bear, mainan patung dan kad imbas saya susun elok2 letak semua dalam playmate dia.

Saya ke dapur untuk masukkan baju dalam mesin basuh, tak sampai 5 minit saya dengar bunyi balingan yang bertalu-talu. Saya tengok, kereta, ultraman, telefon, itik semua kena baling di setiap penjuru. Saya : Tak pe, mungkin Khalish tak puas main lagi. Saya biarkan dia bersendirian bersama permainannya.

Sejam kemudian, saya kemas permainannya sebab saya nak menyapu. Saya cakap dengan Khalish duduk atas baby sofa dia elok2 sambil tengok Lost. Habis menyapu, Khalish hilang dari sofa, tengok dia dah mula aktiviti selongkar barang mainan yang saya letak bawah tangga.

Ahahaa...Huhuhu...Iskhiskhiskh...Ibu rasa nak meraung sebab badan rasa letih sangat pagi ni berkemas barang permainan Khalish. Bukan sekali dua tapi dah 6x. Aktiviti membaling permainan seakan terapi buat dia. Bila dah membuat balingan, dia akan tengok mana permainan itu jatuh. Adus....

Biasanya tak delah dia macam ni. Belum lagi bab dia mengusik koleksi majalah Rasa, PaMa, Mami n Baby saya kat almari tu. Belum lagi perhiasan yang sebelum ni bertugu atas almari tv - habis dia jatuhkan. Pewww....

Khalish, oh Khalish, Ibu nak marah tak sampai hati sebab khuatir mengganggu perkembangan pembelajaran Khalish menerusi aktiviti bermain. Simpan mainan tempat lain, kesian pula dia tercari-cari mana permainannya.

Hmm...macamanalah agaknya cikgu-cikgu tadika yang sabar melayan kerenah belasan atau puluhan anak muridnya ye? Nak marah, anak orang. Sudahnya....kemas jelah walaupun terpaksa merungut berbakul-bakul dalam hati.

Ibu : Khalish, dah main, kemas semula ye. Masukkan dalam bakul macam ni.
Khalish : (tang...tang...tang...mainan dicampakkan ke sana sini)
Ibu : Ya Allah, berikanlah aku kesabaran yang tinggi dalam menghadapi ujian ini. Iskh100x.

03 June 2010

Antara Cili Jeruk, Ikan Pekasam dan Jeruk Ikan

Salam semua,

Kali ni nak bercerita mengenai tiga jenis makanan yang membuatkan saya kecur air liur (surppp...) sejak ngandung kali kedua ni. Kalau ada cili jeruk dgn ikan pekasam / cili jeruk dan jeruk ikan, lauk lain tak de pun tak pe.

Cili jeruk ni - senang je sapa nak buat. Memula...eceh...dah mcm blog resepi lak.
1. Hiris cili hijau (dlm 10 biji) ikut suka sampai habis.
2. Masukkan dalm bekas yg siap sedia berisi cuka + air suam (2:2) + garam + gula. (dlm kes ni saya guna botol sos spagetti)
3. Gaul / goncangkan sebati. Biarkan semalam lagi syok.
Boleh juga dimakan dgn mee/ bihun / kue teow goreng.

Masa zaman belajar dulu, saya ada seorang teman berasal dari Kedah, setiap kali naik cuti sem je benda wajib dia bawa balik adalah sebalang jeruk cili akar. Pergh...pedas berhantu bila makan. Dia ni memang hantu pedas, dah la masak nasi goreng cili padi, bolehlah pulak dia berulamkan jeruk cili akar. Kitorang satu rumah ni dah masuk toilet berkali-kali, dia selamba je tak de ape-ape. Mungkinkah itu rahsia dia jadi slim balik selepas bersaiz XXXL beberapa ketika???

Saya mengenali ikan pekasam dan jeruk ikan bila datang ke Ipoh. Sapa lagi kalau bukan Orang Sebelah (OS) yang memperkenalkannya. Kat Melaka mana da 2 benda ni, nak-nak saya tinggal kat tepi pantai, sah-sah kami makan ikan fresh je. kekeke...

Tips nak beli ikan pekasam ni, saya cadangkan kalau yang nak beli homemade tu, beli yang baru dibuat dlm tempoh 3 hari. Pengalaman saya, opss... OS terbeli ikan yang betul-betul terlebih jadi pekasam di pasar besar. Secara luarannya nampak elok je, tapi bila goreng hancus semacam malah isinya dah tak ummpph...

So, better beli yang kilang buat. Pembuatannya lagi meyakinkan dan isi ikan lebih tahan lama apabila dibungkus dalam plastik secara vakum. Tambahan pula rasanya bertambah enak bila disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar.

Ikan pekasam yang popular di Perak ni dibuat di Lenggong. Macam-macam jenis ada - antaranya seperti lampam, tilapia, puyu, sepat, jelawat dan loma. Paling sedap - ikan sepat. Sepaket ikan pekasam biasanya dijual dalam lingkungan harga RM2.50 hingga RM3.50 bergantung kepada berat dan saiz ikan.

Cerita mengenai ikan jeruk lak, saya rasa yang paling best setakat ni, made in Pulau Pangkor. Tak silap dia jeruk dgn minyak kacang. Bau dia mengancam betul. Biasanya saya tengok orang gunakan ikan tenggiri untuk buat jeruk ni. Tips menggoreng : adalah menggunakan 3 sudu minyak masak.

Baru-baru ni, saya teringin nak makan ikan jeruk. Tak dan nak gi Pangkor, OS dpt cari kat Tesco je. Made in Balakong tapi rasanya mai dari Thailand. Lepas digoreng dan disertakan dengan bawang dan cili goreng serta diperah dengan limau kasturi, si Khalish nangis pun macam tak dengar je. (hehehe...dasat betul ibu dia!!).

Apakah motif saya bercerita mengenai makanan di atas? Sebab saja nak bagi korang semua kecur air liur. hehehe...Dah time lunch, jom makan. Saya nak gi goreng jeruk ikan lagi nih. Slurrp.....

25 May 2010

Kampungku 'Dilanggar' Buaya???

Cerita mengenai kehadiran beberapa ekor buaya di kampung saya di Masjid Tanah, Melaka sudah diketahui menerusi panggilan telefon dari mak, sejak minggu lalu.

Khabarnya, dua ekor buaya tembaga berlegar-legar beberapa meter dari tepian pantai Kampung Sungai Tuang seolah-olah ingin naik menjemurkan diri di darat. Aktiviti seperti penangkapan ikan dan mandi-manda nampaknya tidak berlaku seperti biasa, siapa nak jadi makanan sang buaya kan?
>Pix diambil masa buaya tak muncul - berani sungguh diorang ni<

Dek khuatir tentang keselamatan, pihak berkuasa datang membantu untuk menangkap buaya berkenaan, siap dengan umpan ayam untuk memerangkap sang buaya, namun gagal mungkin ayam tu tak berapa menggiurkan kot. hehehe...bagilah lembu ke, kambing ke...mungkin buaya tu berselera kot.

Ingatkan cerita tu dah habis begitu saja, tup...tup Orang Sebelah saya memberitahu masa sarapan tadi cerita buaya tu keluar di Berita Harian hari ni. Siap dengan gambar lagi tu. Hah...buaya siapakah ini ye?

Mengikut cerita mak, kononnya orang-orang lama (dah jadi arwah) kat kampung ni dulu ada 'membela' dengan memberi makan kepada 'benda' yang berada di laut bagi membolehkan nelayan selamat pergi ke laut dan membawa pulang tangkapan yang banyak. (cheh...dah macam ala-ala drama penunggu gunung raya lak).

Biasalah, zaman dulu pegangan agama tak kuat dan ada yang mengamalkan ilmu yang bercanggah di sisi syariat. Dengar kata jiran kami, mak cik Timah yang juga kaki pancing, bukan dua ekor malah ada lima kesemuanya yang akan muncul sekali dalam sehari.

Versi lain pula, kononnya ada yang melahirkan anak berkembarkan buaya dan mungkin buaya sekeluarga ni datang mencari waris kembarnya yang manusia kot. Ntah siapa, wallahualam.

Tak pun, buaya-buaya ni sekadar melawat kawasan mencari port baru untuk melepak (maklumlah pantai kampung saya dah ditambak cantik siap ada taman dan pondok rehat). Ataupun, reptilia ni tersesat - mungkin dari muara Sungai Linggi (yang terletak 15 kilometer dari pantai kampung saya) - dikatakan mempunyai beratus-ratus ekor buaya.

Apapun, itu sekadar teori dari saya yang bukan ahli kaji buaya. thehehe...
>ini bukan mencari lubang buaya, tetapi aktiviti mencari siput remis di tepi pantai<

Nampaknya pihak berkuasa kena memikirkan cara paling cepat nak menghalau atau memindahkan buaya-buaya ni, SUKMA tinggal beberapa hari lagi ni, dengar cerita perlawanan kapal layar bakal diadakan berhampiran pantai kampung saya.

Silap-silap buaya ni join sekali masuk bertanding siapa berlayar paling laju. Masa tu, siapa yang menang agak-agaknya? hihihi...
Baca berita mengenai buaya di sini

24 May 2010

Mini Celebration 2010

Selepas beberapa hari tertangguh akibat lebihan hormon M = malas. Hari ni saya melunaskan hutang bergambar mengenai sambutan 3+1 (12 Mei: besday Khalish, 19 Mei: besday Ibu Khalish dan 31 Mei: ulangtahun ke-2 perkahwinan saya dan Ayah Khalish).

Sambutan kecil-kecilan dibuat memandangkan keluarga yang lain berada jauh di mata. huhuhu... Apapun, ia diadakan ekslusif untuk keluarga kecik kami bagi menjimatkan masa dan kos??? Tak de kek besar - sebab saya risau diabetes semasa hamil akan datang kembali (walaupun saya suka makan kek SR) selain Khalish juga ditegah makan benda yang terlalu manis atau masin).

Jom layan gambar sajalah ye...

Saya buatkan mini muffin kukus kurang manis untuk sarapan Khalish. Tak perlu risau soal manis. hehehe...


2 jenis kek SR kononnya kek besday saya dan Khalish. huhuhu....Sangat sedap ok. Lupakan soal manis dan kalori seketika.

Lepas makan Piza Thai dan Lasagna kat PH, teringin makan Laksa Sarawak kat Laksa Shack la pula. Nafsu resaksa betul.

Makanan kegemaran Khalish bila ke kedai mamak - Roti nan cheese...setengah keping dia sorang je.


Makanan yang paling special antara semua- dimasak dengan penuh kasih sayang oleh Orang Sebelah saya. Penne goreng dan air serbat (koktail+soda+susu sejat+ais). Bertambah membelon perut acik...

Sekian laporan jalan-jalan-makan-melantak dari saya. Alhamdulillah...