01 September 2012

Warna-Warni Aidilfitri 2012

Hari ini genap dua minggu kita menyambut Aidilfitri. Harap saya belum terlewat mohon maaf sekiranya ada entry yang membuatkan pembaca berkecil hati atau tersentap dengan ayat saya. Bukannya sengaja tapi kadang kala memang disengajakan. hehehe...Maaf zahir batin ye. 

Jemput datang rumah jika sudi, kuih raya masih ada tinggal setengah balang setiap kuih dan ada yang masih belum terusik. Lagi pun, rumah saya masih belum menerima kunjungan rasmi daripada kawan-kawan atau jiran. Cuma, mak, ayah dan adik-adik sempat singgah beraya ketika mereka pulang dari menghadiri majlis kahwin di Kedah.
  
Raya tahun ini giliran kami beraya di kampung saya di Masjid Tanah. Kami tiba dari Ipoh pada malam raya. Syukur tiada sebarang kesesakan trafik yang teruk ditempuhi. Senang cerita kita tengok cerita bergambar sajalah. 
Jelingan si adik yang dipaksa bangun awal pagi raya dan kena pakai baju melayu
My manje with manjers aka mak2 dara
Atuk dan Nenek jenuh melayan cucu hero mereka
Kasih atuk pada cucu sulung
Semua cucu beliau adalah hero. huhuhu
Sesekali tanpa anak-anak
Pak cik dan anak2 buah yang sukar ditenangkan
Sepupu-sekupu2
Sempat lagi Khalish meneman nenek memasak
Mandi laut di depan rumah Mak
Budak ni paling suka korek pasir
Si bidadari melayan Ilhan  

En Bapak hanya bercuti selama lima hari. Makanya, rasa ketiga dah kena balik rumah mentua. Rasa terkilan sebab tak dapat join rumah terbuka mak ayah pada sebelah malamnya. Apa nak buat kan, yang penting dapat juga beraya kat kampung.

Tahun ni sempat juga kami menziarah keluarga arwah kawan sekolah saya, Ezuanddy di kampung sebelah. Saya cuma mahu merapatkan silaturrahim sesama kenalan. Selain itu, berjaya juga akhirnya ke rumah Faradia, teman sekolej dan serumah masa di Miim dulu. Budak media kalau dah berjumpa memang macam-macam cerita gosip panas-suam-sejuk yang keluar. Sedar-sedar dekat jam 11 malam baru nak balik rumah. hehe...

Balik rumah keluarga En Bapak, sempat lagi kami ke kampung atuk di Pulau Indah menziarah saudara mara. Sudahnya Khalish dan Ilhan melawat doktor untuk dapatkan rawatan demam panas akibat selsema yang dijangkiti Khalish. Kesian Ilhan panas mencecah 39.2 celcius kena masukkan ubat cucuk di punggung. Sabar jelahkan, raya punya pasal.

No comments:

Post a Comment