28 October 2011

Ilhan Amsyar Setahun (part 1)

27/10 genap usia Ilhan setahun.

Saya asyik mengenang momen melahirkannya setahun lalu. Kejap-kejap melihat jam dan bercakap dengan En Bapak...

: eh, time ni saya dah mula sakit kan?
: time ni saya dah ditolak ke labor room kan>
: 7.11 pg -- yahuu, Ilhan dah keluar.
: 8.30 pg -- time ni masih kena jahit, rasa nak menyepak nurse sebab sempat lagi bergosip.

Syukur, sebab lepas melahirkan Khalish secara caesar, saya mendapat peluang melahirkan Ilhan cara normal. Perasaan seolah-olah bersalin anak pertama. Bila mengenang saat itu kembali membuatkan saya sangat beremosi.

 

Saya mahu Ilhan tahu momen untuk melahirkannya ke dunia ini selepas menginap dalam rahim Ibu selama 9 bulan bukan suatu tugas yang mudah.

Dan tugas saat-saat sebelum kelahiran itu bertambah menduga sejurus Ibu telan minyak selusuh yang dipercayai membantu memudahkan proses kelahiranmu.

Tidak dapat digambarkan bagaimana kestabilan emosi dan keberatan fizikal mengganggu tidur malam ibu. Lagi bertambah walang apabila melihat ibu-ibu mengandung lain di wad sebelah menyebelah lena diulit mimpi.

Sekejap-sekejap ibu bangun berjalan ke sana sini sambil melakukan teknik pernafasan, setengah jam sekali ke bilik air untuk membasuh muka dan membuang apa yang patut. Itu belum dicampur dengan sesi kira mengira apabila bertemu juru rawat. ...oh, baru 2cm, lepas tu 3cm, lepas tu 4cm...barulah Ibu dibawa ke bilik bersalin.

Kasihan pada Ayah adik yang terpaksa bermalam di surau hospital bersama bapa-bapa lain. Hinggakan bantal comel dalam kereta yang dibawa bersamanya hilang dirembat orang. huhuhu...

Kasihan juga pada Abang Khalish yang mahu ikut Ibu ke hospital jam 4 pagi dan ditinggalkan dua hari bersama Nenek di rumah. Mujurlah Nenek sudi datang dari Melaka untuk membantu kita.

Ibu mahu Ilhan tahu, Ibu cuba bertahan sedaya upaya untuk melahirkanmu secara normal meskipun ada risiko menanti. Ibu percaya kekuasaan Allah melebihi segala-galanya.

**Selama ini saya asyik mendengar cerita dari orang katanya sakit melahirkan ni rasanya seperti orang sembelit nak membuang. Serius, saya rasa benda tu lawak sebab masa Khalish tak rasa macamtu) sampai bila sendiri rasa baru faham apa yang dikatakan itu benar belaka.**

Ibu yang ketika itu mamai selepas diberi ubat tahan sakit sedikit keliru antara rasa nak tidur- sakit perut-nak meneran buang air besar-dan cara meneran yang bagaimana diperlukan untuk mengeluarkanmu.

Mujur ada bidan dan nurse yang sangat-sangat bersemangat membantu mengajar cara mengawal pernafasan dan meneran. Dan berkata ...yes, yes, yes bilamana saya berjaya meneran dengan cara yang betul.

Walaupun Ayahmu ada disebelah sambil memegang tangan dan menampung kepala ibu, namun diamnya seribu bahasa membuatkan Ibu sedikit geram. **walaupun Ibu tahu Ayahmu juga terkejut dengan situsi kali pertama ini, agak-agaklah B oii...bagi isteri ekstra booster untuk meneran. hehehe...

Ibu pasti Ilhan juga sangat-sangat bergelut untuk keluar sendiri kan. Yea...kita sama-sama berjuang untuk hidup. Hingga saat tangan Ibu mencapai rambut Ilhan, Ibu tahu anak Ibu ini bergelut untuk mencari jalan keluar. 


Akhirnya, tepat jam 7.11 pagi suara rengekan manja Ilhan kedengaran. Saat memegang dan mengucup Ilhan kali pertama 'segar dari perut' tidak Ibu lupakan sampai bila-bila.

Semoga Ilhan membesar sebagai anak yang pintar dan cergas. Menjadi hamba Allah yang taat serta menjadi kebanggaan Ibu dan Ayah.
Ibu amat menyayangimu. Selamat Hari Lahir yang pertama, sayang.

Wassalam.

nota jari: Patutnya entry ni 27/11, broadband asyik edge je. Sakit jiwa.

1 comment:

  1. akak terharu bac entri ni
    semua anak akak ke tiga2 nya akak kena meneran :-)

    ReplyDelete