Akhirnya hajat nak membuat piza sendiri berjaya terlaksana. Rasa macam dah lama mengidam (ehem...bkn yg 9 bulan ye) sebab terliur tengok dapur orang lain dok tayang piza bikin sendiri. Orang dah berpuluh kali buat, saya baru nak kecoh sekampung. hehe... baru tau macamana rasa menguli tanpa bantuan breadmaker.
Resepi saya belek dari dapur Kak Umi Pahang dan En Mat Gebu. Lepas tu memandai-mandai campur aduk sampai piza mengembang semacam.
Bila makan piza, saya suka kalau ada nenas banyak-banyak. Tu pasal buat sendiri boleh letak sukahati.
Chef kecil saya, Khalish rajin menghulurkan bantuan. Habis ditimbunkan nenas atas piza. Buat 500g tepung dapat 2 keping piza saiz 11". Siap boleh simpan makan breakfast.
Hasilnya sangat mengujakan, rasanya kalau guna tepung roti mesti ekstra gebu. Tambah pula dengan taburan keju mozarella yang ekstra tebal. Yummy...
Pasni nak try buat ala hawaiian seafood pulak. Oh En Bapak, kalaulah ada breadmaker....(buat mata memandang ke atas sambil kelip2 ala-ala verangan golden dream). hehe..
No comments:
Post a Comment