14 July 2011
Daging Stroganof bersama Pasta Fettuccine
Gara-gara terpengaruh menonton rancangan realiti masakan esp Masterchef Australia, saya berjaya menghasilkan hidangan ini di atas baru-baru ini.
Nak cari orang yang menjualnya memang tak de jumpa kat Ipoh ni. So, try la masak sendiri jawabnya. Resepi ni saya main agak-agak je masa tengok ujian tekanan antara Callum Masterchef - Matt dan Sharnee.
Tp pasta diorang buat sendiri lah. Segar dari dapur siap kaler hijau lagi. Boleh tengok sini
Kami - saya, En Bapak dan Khalish si pencinta pasta syok santap dengan menu baru ini. Rasa paprika agak menonjol dan kosistensi (haha...ayat juri MC) kuahnya yang berkrim sesuai di makan seisi keluarga.
Ini versi saya:
PASTA STROGANOF bersama PASTA FETTUCCINE
300G daging (potong nipis dan dibersihkan)
2 sudu besar serbuk paprika
1 biji bawang benggala - potong dadu
2 ulas bawang putih - diketuk
2 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - dicincang
1 tin susu cair (guna krim masakan pun boleh)
4 sudu besar tepung gandum
1 cawan stok daging
1 sudu besar sos worcestershire
Cendawan butang - jika suka
1/4 sudu minyak zaitun
Sedikit mentega
Daun pasli - potong halus (tak de tp saya ganti daun ketumbar)
Pasta Fettuchini - rebus al-dente
Cara masak:
1- Campurkan serbuk paprika, tepung dan sesudu kecil garam dalam mangkuk. Sadurkan daging ke dalam campuran tadi.
2- Masukkan minyak zaitun dan masakkan daging 1-2 minit atau hingga perang. Angkat.
3- Masukkan mentega ke dalam lebihan minyak zaitun tadi,masakkan cendawan seketika dan masukkan bawang. Tumis hingga lembut.
4- Masukkan sos tomato, tomato, stok dan sos worcestershire dan biarkan mendidih.
5- Dalam api sederhana, kacau hingga pekat dan perasakan dengan garam atau gula.
6- Hidangkan bersama pasta fettuccine dan taburkan daun parsli sebagai hiasan).
Tip: Enak dimakan bersama kentang goreng rosemary.
Ni pula saya share resepi yang ada dalam buletin Anmum Feb 2011.
STU STROGANOF
Bahan-bahan:
1 lb daging merah, dimasak hingga keperangan dan dipotong kiub.
2 cwn air
2 skop Anmum Essential
1 sudu teh sebuk bawang
1/4 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh sos Wercestershire
1 0z krim masam
Cara masak:
1. Masakkan daging dalam air hingga lembut.
2. Kacau bahan-bahan lain kecuali krim masam.Panaskan pada kepanasan sederhana hingga berbuih.
3. Masukkan krim masam dan hidangkan.
Tip: Anda boleh menambah mi telur yang telah dimasak dan ditos untuk hidangan ramai.
Ruj: Yummy recipes: www.kidapprovedmeals.com
Boleh tengok resepi lain di sini juga
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment