10 February 2009

Masakan Untuk Suamiku....


Orang kata semua wanita mesti pandai memasak kerana ia adalah cara terbaik untuk memikat suami...Mak teman kata pula orang perempuan belajar setinggi mana pun ceruk dapur juga tempatnya.

Terus terang, teman bukanlah seorang yang pandai memasak. Maklumlah zaman bujang dulu pun masa banyak dihabiskan di luar rumah dan bila balik keje pun perut dah kenyang. Kalau mak ajak masak bersama, teman setakat tolong bab potong memotong menyediakan bahan dan tolong tengok mak masak sambil berbual2.

Bila mak suruh teman masak, teman akan memberi alasan mengatakan "masakan mak paling best dalam dunia, ayah suka masakan mak, nanti akak dah kahwin tak dapat rasa masakan mak lagi". hehe...maka dengan sendirinya teman akan selamat meskipun terpaksa menadah telinga mendengar bebelan dari mak.

Pikior teman, bila dah kahwin baru cari buku masakan untuk dijadikan panduan bila nak sediakan makanan untuk suami. Kalau dapat suami kaya raya, boleh gajikan bibik. Senangkan? hehe...Paling tak pun, restoran kan banyak apa susah pegi je makan or tapau. Setakat dua orang, apa la sangat, ye idak?

Lagipun teman bukanlah tak pandai sangat memasak (nada membela diri). Walaupun bapa teman mengusahakan bisnes katering, idak le teman buta sangat perihal dapur ni. Tapi...idak le seterer mak atau mak cik milah (tukang masak) ayah teman tu. Setakat goreng sayur, masak telur kicap, sambal, nasi goreng, pisang goreng dan seangkatan dengannya...boleh le teman sediakan.

Maka, selepas berkahwin mood untuk memasak tu datang dengan sendiri (maklumlah ada tukang makannya), berbekalkan resepi dari pelbagai majalah kewanitaan dan masakan, teman pun mulalah menjalankan ujikaji memasak masakan yang idak pernah teman try sebelum ni.

Resepi2 baru belajar seperti mee goreng, bihun goreng, sweet sour, karipap (guna terap je, tak pandai mengelim), nasi ayam, nasi lemak berjaya teman buat walaupun pada awalnya terpaksa berpandukan buku resepi di tepi dapur. Berpeluh juga la menyediakan. Buku resepi pula naik kotor dek terkena percikan minyak.

Jika kebuntuan pula, terpaksalah teman menghubungi emak di kampung bertanyakan resepi masakan hinggakan terdengar ketawa kecil di hujung talian. Itulah...dulu mak ajak belajar memasak macam2 alasan diberi...padan muka teman.

Walaupun suami teman bukanlah cerewet orangnya dalam bab makan2 ni, kadang kala beliau mengusik mengatakan masakan teman tak sesedap masakan mamanya, namun teman idak le berasa hati sangat. Teman tau ia sekadar motivasi untuk teman berusaha lebih gigih lagi. Paling idak pun, teman balas "ok lepas ni kalau B nak makan menu ni lagi, sila order pada mama ye"...maka lagaknya akan segera memujuk teman. hehe...

Terbaru, teman mencuba resepi puf daging yang teman dapat dari satu majalah koleksi resepi yang tidak kurang hebatnya (namanya dirahsiakan). Dengan penuh semangat teman pun menyediakan inti dan mula mengadun tepungnya pada suatu petang yang tenang. Kalau jadi, kiranya ia akan menjadi santapan sarapan teman berdua pada keesokkan harinya.

Bila dah siap, teman pun try la membakar seketul puf ni. Bila digigit sekali, tak lut, kali kedua tak lut gak maka dengan penuh kegeraman teman pun mengigit dengan sekuat hati dan akhirnya berjaya juga. Amboi...keras semacam...ibarat baling di dinding pun masih tak pecah2.

Apa silap teman? Mungkin teman terkurang ayor ataupun terlalu cepat mencanai tanpa merehatkan tepung dulu? Puas teman pikior, akhirnya teman ambil keputusan simpan sahaja dalam peti sejuk. Andaian teman mungkin esok puf ni akan lembut dengan sendiri.

Keesokkan harinya, lepas dibakar puf itu sedikit lembut berbanding semalam tapi masih lagi memerlukan kekuatan gigi untuk menghancurkannya. Adus...bersalahnya teman pada suami kerana menghidangkan puf tidak seperti yang teman harapkan. Namun, apa yang teman terharu suami hanya makan dan tidak merungut mengenainya. Alahai suamiku...mungkin nak jaga hati ataupun tak nak membazir kot! Lebih mengharukan bila dia mahu membawa bekalan minum pagi tiga biji puf ke opisnya. Terharu + bersalah pun ada. Kenapalah kau jadi keras, puf oii...

Setelah diflashback kembali, teman rasa telah membuat satu kesilapan besar iaitu tidak mencairkan marjerin bagi melembutkan adunan. Mengikut petua mak teman, bila nak buat adunan seperti roti canai or karipap marjerin mesti dicairkan terlebih dahulu. Puf pun lebih kurang karipap je, kan. Aduh..tak boleh pakai 100 peratus buku resepi ni.

Itulah...bila dah jadi macamtu, baru timbul kekesalan kenapa aku tak practice memasak masa zaman bujang dulu. Kalau tak, mesti dah pro sekarang. Tapi...kalau pro sangat nanti aku kena apply jadi chef lak kan? hehe...

Apapun, paling penting bagi teman usaha untuk meningkatkan skill memasak memang memakan sedikit masa namun ia juga aktiviti yang menyeronokkan. Sampai bila nak berada di tahap tak tahu memasak atau hanya mampu menyediakan beberapa hidangan biasa, ye idak?

Lagipun, memasak bukan sahaja dapat menjimatkan bajet sesebuah keluarga, malah dengan menghasilkan sesuatu masakan menerusi air tangan sendiri akan lebih mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga. Teman rasa memasak juga sekarang ni dah jadi salah satu terapi bagi menghilangkan kebosanan bila melanda diri.

Bukankah orang2 veteran ada berpesan, kita kena pandai jaga perut suami…hehehe…Pada teman menjadi ke tak itu soal lain, yang penting kita mencuba…Paling best, kepuasan memasak itu hadir bila masakan kita menjadi dan bila hubby puji masakan kita sedap. Aduhai...berbunganya hati sepanjang hari.

Teringat teman sebuah drama Hong Kong antara dialognya "memasak dengan penuh kasih sayang akan menghidupkan rumah tangga", mungkin ada kebenarannya...

3 comments:

  1. walaupin nampak simple jer makanan di atas tuh, tp kelihatan sedap juga...

    saya pun dah kahwin baru jinak2 memasak..

    salam ziarah..

    ReplyDelete
  2. Terima kasih sudi ziarah...jemput datang lagi ye, Yus

    ReplyDelete
  3. sy amik tips mencairkan majerin utk melembutkan adunan roti ya...terima kasih atas sharing kat blog ni..semoga dpt terus menambat ati suami dgn masakan2 yg disediakan...insyaAllah

    ReplyDelete