06 May 2015

Pengalaman Temuduga Penolong Pegawai Antidadah S27 2015 (part 2)

Assalamualaikum...

Temuduga jawatan ini telah berakhir hari Khamis lepas.

Maka marilah kita bersama-sama berkongsi pengalaman temuduga. Nanti share di ruang komen ya.

Saya dijadualkan pada sesi 11.30 pagi. Temuduga kali ini dikendalikan oleh pegawai SPA dan wakil daripada AADK.

Temuduga kali ini saya sifatkan lebih santai dan mesra alam...

Apabila nombor giliran tertera di skrin atas pintu...silalah bersedia dengan senyuman paling manis pernah dilihat.

Selepas masuk dan menyerahkan fail dan resume...

Penemuduga SPA berkata, : "Puan boleh mula memperkenalkan diri apabila puan telah bersedia..."

Terus saya tarik nafas dan senyum...masuk dah mood promoter dalam jiwa...hihi

Macam biasa silalah bercerita mengenai latar belakang anda yang PALING padat dan bersesuaian..
Jangan meleret-leret sampai nak cerita pasal hobi ke...anak suka makan apa...pakai kereta apa memang menempah kebosanan penemuduga jawabnya.

Soalan awalan mudah antaranya :

- Apa yang ada pada logo AADK? Kenapa simbol tu bukan simbol tengkorak ke...jarum suntikan ke...
  Tau tak apa jawapan saya agaknya? Boleh email nak tau. hihihi

- Jenis-jenis dadah yang ada...(ni kalau boleh bagi banyak nama sikit)

Soalan-soalan pengetahuan am :

 - Siapa pengarah AADK? Menteri bertanggungjawab?
(silalah bagi dengan betul pangkat dan nama penuh)

- Soalan berdasarkan lulusan diploma saya :

  Ceritakan mengenai 2 iklan AADK yang ditayangkan di televisyen.
  Apa mesej yang hendak AADK sampaikan.

- Kebetulan saya berasal dari Melaka, ditanyanya ada berapa pusat serenti di sana.

- Kebetulan pula, daerah tempat saya tinggal pernah ditandakan sebagai 'kawasan hitam' dadah, saya diminta memberikan cadangan bagaimana untuk memutihkan kembali kawasan berkenaan. Langkah terperinci jangka pendek...jangka panjang...pembabitan...

-Mengapa saya pilih untuk kerjaya ni? Apa yang boleh disumbangkan? Saya individu yang bagaimana?


Tak sedar 30 minit dalam bilik penemuduga...eehh macam sekejap sangat dan sesi berlangsung dengan penuh keterujaan...kahkahkah poyo. Serius sangat santai dan seronok!!!

Terima kasih kepada dua penemuduga terbabit...tak kiralah samada saya berjaya lulus temuduga atau tidak, saya rasa puas hati sangat dah jawab yang terbaik yang pernah saya lalui.


#Harap membantu bagi calon akan datang...untuk sebarang pertanyaan dan tips mengupgrate pengalaman sedia ada anda...jangan malu-malu email saya di adahsyafiah@yahoo.com. 
Khidmat perkongsian adalah percuma...


Sekian,

Terima kasih sudi membaca entry ini. :)





















2 comments:

  1. Result dah kuar kan..berjaya tak?

    ReplyDelete