23 April 2015

Pengalaman Menduduki Peperiksaan Online Pen. Pegawai Penerangan S27

Assalamualaikum...

Kejadian berlaku pada hari yang sama temuduga bagi jawatan Penolong Pegawai Antidadah iaitu pada 15 April lepas.

Temuduga sebelah siang, peperiksaan sebelah malam...rasa sibuk macam kembali ke zaman pelajar pula.

Sebelum ni, saya pernah menduduki peperiksaan jawatan yang sama ketika bermastautin di Ipoh.

Meh teman kabo sikit cerita lama yang tak pernah diceritakan secara terperinci (sebab bengang sangat masa tu)...tahun 2012 punya cerita. Masa tu daftar jawab exam di Ipoh, tapi dapat surat mengatakan kena pi Kedah jawab soalan kat sana. Kita yang tak banyak hal, oklah boleh melawat Kedah sekali.

Sehari sebelum exam sampai dah. Esoknya bersemangat lahai berpagi-pagian pi INTAN di Alor Setar. Tup-tup...kecoh pengurusan mengatakan tiada sebarang peperiksaan berlangsung. Bayangkan kami lebih kurang 50 calon terpinga-pinga..rasa macam eh kita ni kena prank ke ape...

Masing-masing menggelabah telefon SPA...tiada sebarang jawapan awal pagi sangat staf tak sampai lagi agaknya. Hinggalah dekat jam 10 dan hanya 11 orang yang tinggal termasuk saya, tak lama kemudian ada seorang calon maklumkan yang peperiksaan yang sama sedang berlangsung di Wisma Negeri.

Gigihlah kami pakat-pakat tumpang kereta kawan ke lokasi yang dinyatakan. Luluh hati (ecewah) melihat betul ada peperiksaan SPA berlangsung di sana dan mereka hampir selesaikan seksyen 2. Kitorang yang 11 orang ni jawablah soalan kat luar dewan...nasiblah ada kerusi meja kan...kalau disuruh jawab atas lantai maunya bertambah hiba hati.

Jawablah juga soalan...masa tu ada soalan esei sekali. Dah la tiada masa rehat langsung...disuruhnya kami anak tiri ni jawab direct 3 kertas soalan.

Ingat genius sangat ke...habis jawab periksa...otak memang stuck terus.
Balik Ipoh...saya terus email SPA dan email balasan adalah sangat cepat selang 2 jam sahaja. Siap telefon lagi pegawai yang berkenaan.
Mereka membuat keputusan memanggil semula calon yang mendapat surat mengatakan exam di INTAN dan menduduki semula exam di negeri masing-masing. Means, yang balik rumah semua dapat gi exam balik...kitorang yang 11 orang yang tu dah jawab kan...tak yah datang.

Hoi..menci tau jawab soalan dalam tekanan.

Takpelah...itu cerita 2012...sekarang banyak dah transformasi yang SPA lakukan..

Antaranya, sesi peperiksaan. Dulu, exam stail lama - manual menggunakan kertas dan pensil.

Sekarang...jawab soalan secara maya lebih santai jawab soalan sambil makan burger. phew...

Macam biasa, ada 3 seksyen soalan yang perlu dijawab.

Pertama, pengetahuan am.
Soalan adalah sangat mencabar ketika mana hang pa tak baca mengenai jabatan penerangan dan seangkatan dengannya. Kalau tiba-tiba tak pasti jawapan bolehlah check dalam handphone memasing dan yang pasti masa tu website jabatan traffic lah..bhahahaha..

Kedua, soalan daya menyelesaikan masalah (matematik).
Masa sekolah pun tak berapa bersemangat nak selesaikan soalan exam, tiba-tiba untuk kemasukan SPA bersemangat gila...dah kenapa! :)

Ketiga, soalan penaksiran personaliti. 
Perghh..benar-benar menguji daya ketahanan akal waras apabila perlu menjawab 102 soalan dalam masa 20 minit. Lepas tu dah la jawapan lebih kurang sama 
    A: Sangat kerap 
     B: Kerap            
C: Tidak pasti
       D: Kadang-kadang
  E: Tidak pernah

Lepas habis soalan ketiga, otak terus jemm...hahaha...

Apapun, keputusannya pada 20 April lalu...
Alhamdulillah LULUS dan menanti untuk panggilan ujibakat depan penemuduga. 
Marilah kita bersedia sebelum mood promoter tiba...

Good luck semua...

6 comments:

  1. tahniahhh..semoga berjaya..keja dengan penerangan ni kena la bayk bercakap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Sarah..harap-haraplah kan boleh berkesinambungan bebelan dengan penerangan pulak...hihih..

      Delete
  2. hai ..sy mar..sy juga interview pen peg penerangan s27 11.6 ni di putrajaya..awk kat mana yer?kite nanti ade PAC x?

    ReplyDelete
  3. Tahniah lulus. Ibu khalish n ilhan dapat temuduga di mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. di Putrajaya. tapi..saya tidak dapat hadir

      Delete
  4. result dah kuar..camana berjaya ke??

    ReplyDelete