02 January 2013

Khalish Mula Tadika

Syukur alhamdulillah saya masih bernafas dengan jayanya di tahun 2013, harapan tahun ini menjanjikan lebih pengalaman dan cabaran yang mampu diharungi dengan sebaik mungkin.

Hari ini adalah hari pertama Khalish ke tadika. Sejak tahun lepas asal nampak budak sekolah, bas sekolah mahupun menonton Upin Ipin dalam kelas pasti dia mengatakan mahu ke sekolah juga. Asal lalu tadika kat taman ni, pasti kedengaran di telinga kami suami isteri "Khalish nak sekolah".

Awal pagi lagi seperti dijangka saya akan menghadapi melodrama untuk kejutkan dia dari tidur. Mana taknya biasa dia bangun pagi sekitar jam 8.30-9 pagi. Tup...tup kena paksa-bangun jam 7 pagi sebab waktu masuk jam 8. Mau taknya ada adegan 'bapak-singa-meroyan' pagi hari tempa. 

Mujurlah semuanya dalam jangkaan dan saya hadapinya dengan sesabar mungkin berbanding 'rakan seunit' yang sorang tu. Selepas dipujuk rayu dan digula-gulakan dengan sekotak susu dan coco crunch, Khalish akhirnya berjaya disiapkan itupun lagi lima minit waktu masuk. Phew...

Nasiblah perjalanan ke tadika seminit je dah sampai. hehehe...Mood Khalish total berubah bila sampai tadika. Kedatangannya disambut cikgu dengan senyuman dan terus dibawa mendaftar sementara menanti diberi tag nama.

Tercuit juga melihat ragam kanak-kanak empat tahun yang baru masuk tadika. Ada yang menangis enggan melepaskan kaki ibunya, ada yang teresak-esak bila ditinggalkan malah ada yang keluar masuk mencari ibu bapa yang dah pergi kerja. Saya, En Bapak dan Ilhan yang masyam sebab terus diangkat ketika tidur menanti seketika untuk memastikan Khalish dalam keadaan baik.

Selepas berbual dengan guru tadika sambil mengingatkan beberapa amanat seperti anak saya alah dengan kekacang, dia kidal, kalau nak ke tandas dia sebut shi...shi. *over eh maknya ni. Kami akhirnya melangkah meninggalkan Khalish bersama jagaan pihak tadika.

En Bapak terus ke pejabat sementara saya dan Ilhan tinggal berdua. Ilhan asyik bertanyakan "ana ma...= yang bermaksud mana abang" dan seakan tercari-cari kelibat abangnya di seluruh pelusuk rumah. Hehe...tulah adik kalau abangnya asyik nak mengacau je kerjanya kan dah tercari-cari. 

12.15 tengahari saya berjalan kaki bersama Ilhan untuk mengambil Khalish ditadika. En Bapak hari ni kerja. Sampai saja saya di pintu, Khalish sudah bersedia untuk memakai kasut. Dek nak cepat balik, begnya pun boleh ditinggalkan. Katanya dia penat dan nak tidur. hahaha...

Sewaktu orientasi pada 28/12/12 - masih blur lagi nak buat apa
Buat masa ni baju rasmi dan buku belum dapat lagi. Namun, apa yang pasti Khalish katakan dia seronok ke sekolah dan esok mahu ke sana lagi. Good boy Khalish, macam nilah anak Ibu dan Ayah. 


notajari: Tadika Khalish adalah Tadika Impian IQ Genius di Halaman Meru Impian, Meru Raya, Ipoh. 


2 comments: