25 June 2013

Apa Eksport Tetap Indonesia ke Malaysia?

Setuju sangat dengan status seorang teman Fb :

Eksport utama tetap Indonesia setiap tahun adalah :

1. PATI
2. Jerebu

Dua-dua bertambah saban tahun tak pernah miss. Lebih menakjubkan tak perlu kos yang banyak untuk dibiaya kerajaan Indonesia sebab :

Pati - datang sendiri masuk laluan tikus, guna uang sendiri.

Jerebu - dikirim melalui angin sahaja. Tak perlu naik Garuda atau Merpati Air. Jimat, cepat sampai dan boleh melewati dua negara sekaligus - Malaysia dan Singapura.

Tahniah kerajaan Indonesia, mentang-mentang tak kena di Jakarta. Sedaplah korang ye. Cer kalau kena, baru tahu bagaimana rasa apa yang kami, rakyat Malaysia lalui. Apa guna ada kuasa tapi tidak mengambil tindakan sewajarnya. Apa guna ada kuasa kalau setakat menyalahkan orang lain. Dan apa guna ada kuasa kalau tak prihatin dengan negara jiran.

Tiap-tiap tahun tu jelah plot ceritanya. Berulang-ulang tanpa sebarang tindakan bijak. Sama juga macam sinetron diorang. Terima kasihlah Indonesia sebab berjaya menghuru-harakan hidup rakyat Malaysia dengan jerebu hinggakan banyak aktiviti harian terjejas. 
Kawasan perumahan saya di Meru Raya ni, makin teruk jerebunya sejak semalam. Kedai depan dah nampak macam diselubungi asap. En Bapak dan Khalish asyik batuk-batuk sejak seminggu lalu. Batuk Khalish bertambah teruk hingga terpaksa menjalani rutin nebulizer empat hari berturut-turut pagi dan malam. 

Syukurlah, Ilhan masih sihat walafiat. Tekak sendiri mula terasa gatal dan perit terutama di malam hari. Mata pun naik pedih. Justeru, bantuan dequadin sangatlah diperlukan. 

Guruh sedang berbunyi di atas langit. Hujan adalah turun dalam beberapa titik besar airnya. Rasa nak menangis pun ada. Ya Allah, turunkanlah hujan selebat-lebatnya di bumi Ipoh ni khususnya dan seluruh Malaysia umumnya bagi mengurang dan memulihkan jerebu yang tidak diundang ini. Amin... 

No comments:

Post a Comment