22 March 2012

Kisah Kelambu Kami (eh, nenek punyalah)

Khalish dan Ilhan tak pernah tidur berkelambu. Kalau ada, kelambu baby macam tudung saji ketika mereka berusia bawah tiga bulan. Lepas tu, kelambu berkenaan disimpan dalam kotak sampai sekarang.

Ayah mereka juga tidak pernah tidur dalam kelambu. Maklum le, orang bandar. Kan En Bapak kan. Tapi, akhirnya merasa juga pengalaman orang kampung ni.

Semasa berada di Melaka selama sebulan tempoh hari, mereka berpeluang (tiga malam sebenarnya) menikmati pengalaman tidur berkelambu di rumah moyang mereka.

Teringat saya semasa hayat atuk, jika tidur malam wajib pasang kelambu di bilik kecil arwah. Kalau tak pasang kelambu, tak lena lah jawabnya.

Malam pertama bermalam di rumah nenek, saya enggan memasang kelambu kerana risaukan anak-anak kepanasan. Namun, tidak lama selepas membentangkan tilam, saya membatalkan niat berkenaan kerana lebih risaukan kami yang berdarah-manis ini bakal menjadi 'hidangan' untuk nyamuk-nyamuk yang berkeliaran.

Khalish hanya melihat saja perlakuan saya menggantungkan tali kelambu di empat penjuru ruang. Diam tapi berminat. Ilhan pula merengek mahukan tali untuk dibuat mainan. (Ilhan memang minat benda-benda bertali untuk dijadikan bahan mainan).

Selepas itu, saya ajak mereka masuk dengan segera-cepat-dan tangkas (untuk mengelakkan nyamuk sekali masuk). Selepas masuk, Ilhan mula meronta mahu keluar. Selepas dipujuk-pujuk, barulah dia mula menyesuaikan diri.

Lepas itu, lain pula ceritanya. Dia mula mencucuk lubang-lubang kecil yang ada di jaring kelambu. Pergh...kalau dibiarkan maunya Ilhan bikin laluan masuk untuk nyamuk pula.

Dah tu pula, siap main gegar-gegar kelambu sampaikan malam kedua kami bermalam di rumah nenek, salah satu tali kelambu terputus. Ilhan, Ilhan...Nasib baik ada tali lain untuk diganti.

Tidur dalam kelambu memang panas ok. Jalan penyelesainnya, saya pasangkan kipas lain di penjuru kelambu supaya tidur kami nanti tidak kepanasan. Hingga ke Subuh, lena kami diulit mimpi tanpa gangguan nyamuk. Yeah, ada kelambu tiada shieltox. hehe...
ceritaceriti: sekarang ni kelambu pun ada yang moden tau. Macam-macam bentuk seperti khemah dan kubah pun ada. Yang kecil macam kelambu baby pun ada, tapi versi dewasa la.

No comments:

Post a Comment