03 April 2010

Khalish @10 bulanSalam semua,
Seperti yang dijanjikan hari ni saya nak bercerita mengenai perkembangan terkini Khalish. Permata hati saya sekarang semakin kerap belajar untuk berdiri. Apa sahaja yang boleh dijadikan tempat berpaut, dia sedaya upaya menggunakan kekuatan otot tangan dan menolak kakinya untuk berdiri.

Memandangkan kami tiada sofa (malas nak fikir angkut barang banyak-banyak kalau berpindah nanti), maka Khalish menjadikan tangga, kerusi, tepi katil malah Ayah dan Ibunya tempat berpaut untuk berdiri.

Rasa seronok tengok keletahnya berusaha untuk berdiri, raut wajah yang bersungguh-sungguh dan keterujaannya terserlah bila berjaya berdiri sendiri. Siap nak bertepuk tangan dan melepaskan tangan. Aduhai anak Ibu, risau jatuh ke belakang dibuatnya.


Berat Khalish sekarang ni dah mencecah 8.8 kg dan berketinggian 75cm. Cuba perhati pix Khalish di atas, dia sekarang dah ada 4 batang gigi. Gigi atasnya tersangatlah kiut...gigi kapak okey. Walaupun dah pandai gigit biskut, hirisan buah-buahan, mainan dsbnya Khalish masih belum mampu mengunyah dengan betul.

Sebagai contoh, kalau bagi dia hirisan epal, dia akan gigitnya besar-besar dan terus telan. Lepas tu mesti terserdak. So, bila bagi dia makan sesuatu saya akan ajar dia gigit kecil-kecil, kumam dan telan. Makanan rasminya adalah nasi lembik campur kentang, lobak merah, atau bayam, ikan rebus / ikan goreng / ayam. Bahan perasanya adalah ikan bilis yang digoreng tanpa minyak dan dikisar.

Lain-lain makanan sampingan seperti roti cicah susu, oat + susu serta makanan yang saya rasakan sesuai untuk diberi.

Mari kita layan aksi Khalish berlatih di atas tangga baru-baru ni.

Sebelum naik, kita posing dulu....Babachaakkk!!!


Eleh, orang nak snap gambar, buat-buat main lak dia....


Ada iklan best pulak, landinglah kejap...


Sekian kali ini.
Wassalam.

2 comments: