20 December 2009

Cerita Angan dan Sedar Tahun Baru....

Tiga hari lepas dah masuk Tahun Baru Hijrah 1431. Kurang dua minggu dari sekarang tahun baru masihi lak bakal menjelma. Bila dikenang-kenang balik, banyak betul pengalaman manis, pahit, masam, masin (ahaks...ade ker?) yang berlaku dalam hidup ibu dan keluarga. Jika dihitung satu persatu, setiap pengalaman mempunyai pengajaran dan impak tersendiri.

Berbalik kepada cerita tahun baru, biasanya kita (ibu la tu) mesti dok plan macam2 perkara yang perlu dilakukan bila tiba tahun baru. Kat bawah ni ibu dah list sebahagian apa yang bakal dan ibu akan buat sepanjang tahun depan. Idea ni ibu dapat dari majalah Pa & Ma edc Januari 2010.

RUMAH TANGGA
1. Ibu berikrar untuk menjadi seorang isteri yang lebih memahami suami, romantik, meng'top up' rasa kasih setiap bulan (cheh...macam top up kredit hp lak), serta berusaha membantu menguruskan hal ehwal rumah tangga dengan lebih efisyen.
2. Menjadi seorang ibu dan sahabat yang terbaik untuk Khalish.
3. Memastikan semua perkara dilakukan dengan ikhlas, penuh kasih sayang dan rasa bertanggung jawab sebab mereka (Cik Abang dan khalish) adalah anugerah yang amat berharga buat ibu.

PENAMPILAN DIRI
1. Ibu dah bergaya dengan potongan rambut baru. Rasa lebih selesa dan bersemangat. (hehehe...sebenarnya dari dulu tak pandai bela rambut panjang. Rimas...)
2. Ingin menurunkan berat badan kepada 50 kg. Sekarang ni 4kg terlebih sudah.
3. Terlalu perlukan kulit wajah yang gebu, putih berseri tanpa sebarang parut jerawat. (hu3...kalau ada orang nak sponsor ibu ke New York Skin Solution tersangatlah berbaloi2...)

TAMBAH BILANGAN ANAK
Opps...ini perlu dimasukkan dalam list utama kerana Khalish memerlukan lebih perhatian dan kasih sayang dari ibu ayah tanpa sebarang gangguan. (benar rezeki itu Allah yang tentukan, tapi wat sementara ni hold la dulu coz trauma masuk labor room tak habis lagi)...

TUKAR KERJAYA + TAMBAH KEWANGAN
Ibu yang bertugas full time sebagai pengurus rumah tangga, isteri dan ibu bakal menukar kerjaya kepada half time usahawan internet yang proaktif. (ibu sila jangan hangat2 tahi ayam).

Insyaallah, online shop ibu akan launching Januari ni bakal mempromosikan pelbagai produk cantik, menarik kau memang debooom...Now, dalam proses menunggu stok sampai dan set up apa yang patut. (jangan lupa lawat blog ibu untuk dapatkan spesel price espc untuk follower ibu)

KURANGKAN PERBELANJAAN
1. Hanya barangan penting yang perlu menduduki tempat teratas dalam senarai pembelian.
2. Rekod setiap perbelanjaan.
3. Menambah simpanan untuk membeli rumah yang berharga kurang dari 1/2 juta RM. (fuh....angan2 dan semangat perlu seiring...)

DEKO RUMAH
1. Bersihkan rumah dari segala macam habuk dan sawang.
2. Susun atur perabot dan hiasan supaya lebih menarik dan lapang bagi memudahkan Khalish bergolek2 dan berguling dengan lebih selamat...
3. Buang barangan yang dah tak pakai lagi. Tak pun bagi kat uncle jual besi ker, jual paper lama ke kalau dia ndak.

DIRI SENDIRI
1. Cuba menjadi lebih peramah dengan jiran tetangga. (Ibu bukan sombong, tapi ibu lebih suka lepak dalam rumah dengan Khalish. Ibu kurang rajin nak gi rumah jiran kalau tak de hal penting)
2. Perlu mendalami dan menambah ilmu agama serta pengetahuan am.
3. Tolong belajar masak dengan lebih sedap lagi untuk memikat hati suami. hahaha...
4. Menjadi anak dan menantu yang lebih disayangi.
5. Kembali menjalinkan hubungan silaturrahim dengan kengkawan study yang setia.
5. Menjadi sang bloggers yang lebih rajin mengupdate entry baru disamping rajin menjengah blog kengkawan dan memberi komen. (kuang3....)

Sekian, semoga tahun baru kali ini memberi inspirasi dalam menjadi insan yang berkualiti dunia dan akhirat.


No comments:

Post a Comment