17 October 2009

Post Tertunda : Kisah Khalish Berhari Raya (Part 4)

5 Syawal
---------
Kesempatan berada di Melaka dimanfaatkan dengan membawa Khalish berjalan raya ke rumah kawan baik ibu di Duyong dan Alai. Mulanya kami pergi ke rumah Kama. Kama @ Siti Kamaliah adalah kawan sekerja ibu ketika bekerja di sebuah penerbitan kerajaan negeri kira-kira empat tahun lalu.


Ibu (ketika nampak cun melecun) bersama Kamaliah

Kama banyak bantu ibu masa memula ibu masuk kerja. Beliau juga adalah pengapit ibu masa naik pelamin tahun lepas. Orangnya peramah, lemah-lembut dan ciri-ciri 'kesulungannya' terserlah. Khabarnya bakal naik pelamin bulan Disember nanti. Tak sabar nak tengok Kama naik pelamin.

Walaupun ibu busy berposing, khalish tak kisah...tido lagi best

Selepas itu, kami ke rumah kawan baik ibu, Wahidah @ mama yang pernah belajar bersama-sama ketika mengambil Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) beberapa tahun lalu. Ada kisahnya kenapa beliau dipanggil mama.

Masa kami tinggal di hostel dulu, Wahidah ni memang seorang yang prihatin terhadap kawan-kawan. Maklumlah anak sulung, bab makan, minum, kesihatan, kemas mengemas pulanglah pada dia. Mulut kalau membebel pun boleh tahan (hehehe...sori mama).

Makanya satu hari ibu yang kehabisan stok makanan ni mulalah merayap ke biliknya yang berada selang setingkat untuk menagih barang sesuap makanan. (Nak jalan gi cafe, kurang rajin lak).

Mama dengan baik hatinya siap menyediakan makanan untuk ibu (ala-ala makan kat kedai gitu). Dan time tu dia bising dapur tak berkemas. Ibu yang baru nak mengisi perut ni nak terserdak gak dengar dia membebel spontan berkata, "Wahidah ni rajin, baik hati, tapi suka membebel macam mak-mak. Aku panggil ko mama je lah,".

Praktis pegang baby - Mama, suaminya dan khalish

Mula-mula dia 'bengkek' gak ibu dan kawan-kawan panggil dia mama. Lama-lama dia tak kisah dan terima seadanya. Kui3...sabar je lah. Semoga mama dan suami akan dikurniakan zuriat dalam masa terdekat. Amin...

No comments:

Post a Comment