05 June 2012

Nasi Minyak Gamat Bronok di Langkawi


Tanda bagus sebab dapat seat bawah - kapal tiga tingkat, bawah sekali tiada tingkap.
Apabila Mak Ayah dari Melaka mempelawa kami sekeluarga ke Langkawi bagi menghadiri majlis perkahwinan sepupu, Sakinah automatik saya terus bersetuju. Walaupun En Bapak tak dapat bercuti, namun keizinan beliau membenarkan saya dan anak-anak amatlah dihargai.
Khalish tak bagi Ilhan jalan jauh-jauh sebab orang ramai
 Kami bertolak ke Kuala Perlis sehari lebih awal (15.6). Sampai di Kuala Perlis sudah lewat petang. Memandangkan cuti sekolah, jeti berkenaan dibanjiri ramai pengunjung yang ingin ke pulau lagenda yang terkenal itu. Nak tahu berapa tambang parkir kereta, RM15 sehari ye. Mujurlah Ayah saya membawa kereta sewa beliau yang hanya diletakkan bersama pengusaha kereta sewa lain dengan tanpa bayaran.

Sebelah malamnya, kami menghadiri majlis kenduri dan khatam Al-Quran yang diadakan di pihak pengantin lelaki (selalu tengok sebelah perempuan je kan). Buat pertama kalinya saya, keluarga dan saudara mara yang turut hadir dapat merasa keenakkan makanan tradisi orang Langkawi terutamanya kerabu bronok.
Saya pernah melihat penyediaan kerabu ni dalam sebuah rancangan masakan. Bronok atau dipanggil timun laut tidak di masak, cuma dibersihkan, dipotong kecil dan digaul dengan kelapa, serai, kerisik, bawang, garam gula dan sedikit cabai. Rasanya seakan kerang tapi sedikit kenyal seperti sotong.

Untuk pengetahuan, bronok tidak dimasak kerana teksturnya yang lembut selepas dibuang segala isi perut akan membuatkan bronok mencair apabila dimasak. Mak cik yang makan di sebelah saya berpesan jangan makan banyak kalau tidak biasa kerana khuatir nanti sakit perut dan panas badan. *sabar je kan, bila dah syok makan orang cakap camtu terus potong selera*.
Rupa bronok segar *imej di google
Masa zaman sekolah dulu, kalau mandi laut depan rumah di kampung, mesti akan jumpa bronok ni. Tapi, tak pernah pulak dengar orang kampung buat kerabu ke apa. Kami cuma tarik keluar dari lumpur dan main baling-baling. Rasa zalim lak sekarang.

Lepas makan, kami terus balik hotel di Kelibang.

Hari kedua :

Sebelum ke majlis bersanding pada waktu tengahari, kami sempat singgah ke Gamat Nusantara yang terkenal dengan produk berasaskan gamat. Kali terakhir saya ke sana ketika berbulan madu bersama En Bapak empat tahun lalu.
Emak saya memborong minyak untuk stok beberapa tahun
Makin maju nampaknya kilang ini dengan adanya beberapa penambahan bangunan seperti kafe dan pejabat. Kalau minyak gamat botol kecil sedozen di kilang ini harganya RM10 manakala kalau di kedai lain seperti di Haji Ismail harganya RM9 sedozen. Pendapat saya, bezanya samada minyak gamat itu baru atau telah lama dibuat. Baik beli di kilang saja.
Replika botol gamat gergasi baru dibuat. Dulu masa saya pergi takde lagi.
 Tengah hari kami ke rumah pengantin. Rasa seronok juga bila tuan rumah memberi beg cenderahati yang di dalamnya terdapat sebotol minyak gamat, bekas telur, kuih ros dan wajik.

Selesai majlis, kami berpisah dengan keluarga lain untuk ke destinasi lawatan masing-masing. Percutian sebelum ini kami telah melawat hampir keseluruhan tempat menarik di Langkawi seperti Underwaterworld, Gunung Mat Chincang, Makam Mahsuri dan lain-lain.

Tapi ada yang masih tidak dikunjungi seperti galeri perdana, air hangat (masa kecik-kecik pernah) dan telaga tujuh (tak larat nak naik atas) kerana kesuntukan masa.
Tahniah buat pengantin Sakinah & Anwar Ibrahim (glem nama suami awak). Moga bahagia hingga ke hujung nyawa.
Bersambung di bahagian kedua kelak : jelajah pulau.
Sekian.

notajari: jangan lah tanya resepi tajuk entry ni pulak. saya saja letak. takde makna nak makan nasi minyak gamat kat rumah pengantin. . 


No comments:

Post a Comment