30 April 2012

Stok Teh Untuk Setahun & Barang Mesti Beli di Kea Farm

Masih lagi berada dalam mood Cameron Highlands. Sila guna minyak kapak kalau rasa banyak nau (*slang orang Melaka) entry CH. Padahal hek eleh, CH je pun bukan kat obersis. Hahaha...ada saya kisah.

Ok, berbalik ke cerita sebenarnya. Hari kedua kami di CH, lepas checkout hotel, kami terus ke Habu Ringlet untuk bersarapan. Seronok bercerita suami isteri, En Bapak terlajak hingga ke sempadan Tapah. Aduhai, kena la patah balik jumpa pekan Ringlet, terus lagi sampai jumpa stesen TNB Ringlet.

Kami pernah menjejakkan kaki ke Boh Habu Ringlet sebelum ini tapi masih terlepas juga. Saya rasa sebab ada projek baru depan TNB jadi tak perasan papan tanda masuk ke Boh. Jalan masuk ke ladang teh pertama syarikat ni, kira-kira 6 kilometer saja. Tapi biasalah, bila jalan mendaki lereng bukit ni rasa macam berbelas-belas kilometer.
Tahun lepas kami ke Boh Sg Palas, memang cantik. Tapi memandangkan kereta kena parking bawah bukit dan kena jalan dan daki bukit kira-kira 1 kilometer, saya menyerah kalah dan ajak En Bapak ke Boh Habu Ringlet. (*tak sanggup eh, nak pikul 11kg - si kecik Ilhan).

Masa kami sampai, memang tak ramai orang. Hanya ada sepasang foreigner kat situ. Kami bersarapan sambil menikmati kehijauan ladang teh, kesejukan sepoi-sepoi angin (*jam 10.30am dah tak sejuk sangat), hurungan lalat di meja dan keriuhan anak-anak berebut scones dan kek.

Gambar wajib En Bapak kalau ke CH. Mesti ada teh, scones dan kek. Best kan B. 


Lepas sarapan, kami dan sekumpulan foreigner yang baru datang bersama-sama menyertai sesi lawatan kilang. Apa yang dapat saya simpulkan, sesi lawatan di kilang ini tersangatlah sekejap dan tak banyak boleh dilihat berbanding di kilang Sg Palas.

Teh diasingkan dan digred mengikut saiz



Banyak betul pengredan teh ni rupanya. Teh yang mempunyai gred paling rendah adalah teh uncang. Alah, yang selalu kita minum tu. Biasanya dust atau serbuk halus teh dicampurkan dgn fannings (serpihan daun teh yang kasar sedikit daripada dust). Ia digunakan dalam teh uncang kerana ia lebih cepat meresap ke dalam air.

Paling halus sekali, serbuk teh yang ada kat kedai mamak. So, lain kali kalau rasa nak feel minum teh yang beraroma, boleh cuba teh yang serpihan daunnya kasar sedikit. Selain itu, dikilang ini hanya memproses dan mengasingkan daun sahaja. Kemudian, mereka akan menghantarnya ke kilang Boh di KL untuk proses memperisakan teh. Cth: Vanilla TeaCino, Caramel Tea, Peach dan bermacam lagi. 

Hanya dikilang Boh ada menjual teh gred yang paling berkualiti (untuk pasaran eksport dan tiada dijual di pasaraya). Tapi, saya lupa nak snap gambar. Tehnya dibungkus dalam tin dan harganya berbelas ringgit. Tak silap saya Boh Garden Tea. Cuba tengok website dia, dijual dalam USD tau.

Lepas sesi memborong teh, buku mewarna kanak-kanak dan buku mengenai sejarah CH yang ditulis oleh pelancong dari Belanda, kami kemudiannya ke Taman Lebah Highlands Apiary yang letaknya berhampiran laluan masuk utama ke Boh. Masuk adalah percuma dan lawaknya nyonya tu hanya tunjuk satu je sarang lebah dalam kaca. Cakap serba sedikit pasal ratu lebah dan habis.

Kami pun terpinga-pinga sebab eh satu tu je dipamerkan? Ingat ada lagi macam kat Bee's Farm. Tapi, dah namanya percuma, redho jelah. Rumah lebah memang banyak dibina di atas bukit berhampiran. Gigih betul kaum diorang ni mencari rezeki. Asal ada lereng kosong je, mesti ada projek nak buat. Bagus betul.

Kami sempat menyambar raw honey yang telah dicampur bawang putih. Katanya ia mampu mengurangkan resdung dan asma. En Bapak sedang gigih menghabiskannya. Nanti kita tanya keberkesanannya kelak.

Selepas itu, destinasi terakhir kami adalah ke Kea Farm. Memang wajib pergi. Mak saya selalu cakap apalah nak dibeli kat CH tu. Sayur banyak dijual kat mana-mana. Buat kata jiran saya pula, tak tahulah nak beli apa, macam takde yang menarik.

Yer kawan-kawan, sebenarnya banyak boleh beli selain cenderahati, baju dan bantal-bantal bentuk strawberi. Jika minat anda pada tumbuh-tumbuhan, kaktus comel serta pokok hiasan mungkin boleh masuk dalam senarai. Saya cadangkan beli di Big Red Strawberi di situ agak berpatutan harganya.

Bagi penggemar makanan, pilihan untuk dibawa pulang adalah:

Si kecik Ilhan minat dengan keledek manis

Sayur ni macam-macam boleh buat tau : steamboat, tempura, tom yam, sup. Stok seminggu ++.

Limau besar yang dah tak berapa manis sekarang ni, strawberi (saya dah buat pavlova, puff, jem dan cicah coklat), markisa (buat pavlova juga dan teh)

Keledek manis oren dan ungu (goreng dan rebus je), serta jagung manis (rebus, bubur dan pan cake)

Macam mana dengan idea tu? Jadi, lepas ni kalau ke CH jangan kata tak tau nak beli apa pula ye. Memang segar dari ladang. Kat bawah tu memang ada jual juga tapi dah alang-alang sampai haruslah memborong apa yang perlu.

Nak resepi ker? *ceh macam la terer sangat kan? hihihi. Insyaallah saya akan kongsi resepi daripada bahan-bahan di atas dalam blog masakan saya yang akan dipaparkan tidak lama lagi. Nantikannya....

Oklah, akhirnya tamat juga entry CH ni. Syukurlah tak de lagi ye. Takut saya ada yang termuntah ungu baca entry saya ni.

Terima kasih kerana sudi membaca. 

Wassalam

29 April 2012

Steamboat Paling Best di Cameron Highlands

Assalamualaikum.

Kalau ke Cameron Highlands (CH) tak sah kalau tak cuba steamboat. Maklumlah sayur segar dari ladang terus ke dapur memang ummph... Kebanyakan restoran steamboat bumiputra ada di Tanah Rata atau di Brinchang.

Tapi...paling banyak ada di restoran Cinalah...Jangan terkejut pula ada pekerjanya yang bertudung. Jangan tengok bertudung je ada yang confirm halal..Selidik betul-betul na...jadi darah daging tu...

Ada satu ketika kami makan di medan selera di Brinchang. Bersemangat memesan steamboat untuk makan malam. Sekali dapat setakat sayur bodo-bodo, fish ball, sosej, tauhu dan mee. Supnya memang total rasa kiub pati ayam malah sos pencicah juga kurang kick. 

Lepas menjamah makanan (dah order, telan jelah), sekali baru perasan tukang masaknya adalah warga bangla ke nepal tah. Saya dan En Bapak, pandang-pandang telan air liur jela.*gulpp..

Sekarang, kami dah tahu mana restoran halal yang menghidangkan steamboat yang sedap dengan hidangan yang sangat besar untuk makan berdua. Tempatnya adalah di .....

Restoran Ferns, Hotel Rosa Passadena, Brinchang.
Tak perlu risau dan gundah gulana sebab chefnya adalah orang Melayu dan merupakan satu-satunya dapur restoran di CH yang mendapat sijil halal Jakim. (tapi masa saya pergi haritu sijilnya dalam proses renew).
Portion untuk makan berdua adalah sangat banyak. Rasanya makan berempat pun bole. Tauhu kering dan wantan yang digoreng panas adalah yang terbaik.

Supnya penuh berperisa. Sos pencicah sangat best, cukup masam manis pedasnya. Sos kicap menjadi pelengkap rasa. Selain itu, mereka turut menghidangkannya dengan teh cina. En Bapak yang paling menikmati, makan tak pandang anak bini. kekeke

Time sejuk-sejuk gini, makan steamboat panas memang ummmph...



Harganya? Untuk hidangan dua orang hanya RM50. Memang sedap dan puas hati. Asal nampak sup kurang je, cepat-cepat waitress tambah. Asal nampak cawan teh surut je, dia tuang bagi penuh. (tapi kenapa dia tak tambah jus orange saya bila dah kurang???*pekk)

Ilhan adalah seorang kanak-kanak pemakan nasi. Maka kami order nasi goreng cina saiz s untuknya. Portionnya juga sangat banyak rasanya untuk bertiga. Penuh dengan sayur dan seafood. Harganya RM12.

Tapi saya tak puas hati sebab jus oren dan jus tembikai yang kami minta berharga RM12 segelas. Kenapa? Kenapa? Buat kata En Bapak, kan kita makan kat hotel, memang la harganya macam tu. Saya sedar kita makan kat mana, tapi kalau gelasnya besar dan tinggi mungkin saya tak banyak bunyi.

Sungguh pun begitu, kami akan kembali ke sini lagi untuk santapan steamboat yang enak dan servis mereka yang tiptop.

Sekian, terima kasih kerana sudi membaca. 

Entry berikutnya : Mari Mengeteh dan Barang mesti beli di CH




21 April 2012

Mendekati Si Rama-rama & Jus Butterhead

Percutian wajib tahunan keluarga kami adalah melawat ke Cameron Highlands. Seperti tahun-tahun sebelumnya, percutian ini 'sengaja' dipilih pada hari bekerja.

Tak sesak. Tak perlu rebut-rebut hotel dan parking. Lagipun, masa inilah buah-buahan dan sayur-sayuran dijual pada harga lebih murah berbanding cuti sekolah.

Selepas daftar masuk hotel, destinasi pertama adalah ke Taman Rama-Rama. Serius cakap, sebelum-sebelum ni taman terbabit tiada dalam senarai. Sebabnya, apehal datang CH semata-mata nak tengok rama-rama? hehehe

Dah la petang Selasa tu hujan lebat. Maka, tempat ni sepenuhnya berbumbung sangat sesuai untuk aktiviti indoor yang geli-geli. *sebab apa geli? sila baca selanjutnya.

Selepas membayar harga tiket (tiketnya non ado), turun-turun tangga je, akan terjumpa satu taman tertutup yang menempatkan pelbagai spesis rama-rama.

Difahamkan, di sini terdapat 20 spesis rama-rama dari hutan hujan khalististiwa di negara ini. Ada yang sangat jinak untuk dipegang. Namun, awas ketika ingin memegang sayapnya kerana dikhuatiri terkoyak atau patah. Hati-hati juga memijak simen sebab takut terpijak rama-rama yang sedang 'melepak'.

Kami bernasib baik kerana dapat melihat si beluncas yang baru keluar dari kepompong. Sila menjamu mata dengan keindahan, kecantikan sang rama-rama serta keluarga pelawat (kami le tu. )

Khalish hanya menjadi pemerhati kerana faktor kegelian terhadap rama-rama
Berjaya merakam keletah Ilhan melihat rama-rama. Padahal dia pun sama geli dan takut
Bajet ratu rama-rama. Tapi sebenarnya suruh En Bapak ambil dan letakkan balik rama-rama tu kat atas daun.
Sila perhatikan apa yang ada di belakang mereka
Spesis yang jarang ditemui
Di sini bukan saja mempunyai habitat rama-rama yang terpelihara malah terdapat zoo mini yang mempamerkan haiwan dan serangga eksotik jarang dilihat. Melihat saja membuatkan saya geli-geleman malah meremang bulu roma. Yerks...

Katak puru

Kumbang badak / tanduk

Ular daun

Ulat gonggok dan kala jengking
Semua saiz besar-besar tau. Arnab eksotik yang bulunya seakan kucing parsi pun ada. Kalau tengok tarantula dalam kotak kaca tu, besar dan kakinya berbulu membuatkan saya teringat cerita hollywood di mana koloni labah-labah bermaharaja lela dan mengancam nyawa manusia. *harap-harap tak terlepas.

Paling saya tak sanggup dekat dan lihat adalah  kotak yang menempatkan lipan. Tengok dari jauh dah geli semacam. Rasa nak pitam pun ada. Tak dapat bayangkan kalau tengok dekat-dekat. Saya kalau haiwan melata dan banyak kaki memang tak suka langsung. Tak suka. Langsung tidak.

Lawatan kami seterusnya adalah ke Big Red Strawberry Farm aka Taman Agro Tourism yang terletak di Brinchang. Laluan masuk adalah melalui Star Regency Hotel / Apartmen dan ikut sahaja arahan papan tanda. 
Gigih tiga hero saya mendaki tangga menuju ke puncak cafe
Sila buat macam cafe sendiri ye. Cheese cake hanya ada pada hujung minggu. Sekian.
Jus butterhead yang eksotik. Sangat digemari En Bapak dan Ilhan. Saya dan Khalish lebih suka coklat panas strawberi.
Ini dia butterhead yang bukan saya tanam.


Selepas acara makan-makan aiskrim goreng dan waffle yang sedap di tekak, kami pun beransur pulang ke hotel untuk berehat seketika dan bersiap-siap untuk makan malam. Di mana steamboat CH yang paling sedap? Nantikan entry seterusnya.

Terima kasih kerana sudi membaca. Wassalam.



18 April 2012

Segar Dari Ladang

Berada di ketinggian 1,829 meter dari aras laut dan bersuhu 24 darjah celcius membuatkan perut sentiasa  kelaparan akibat kesejukkan.
Menu pilihan sudah pasti berasaskan tanaman segar dari ladang.

 Nantikan laporan lanjut kelak.

11 April 2012

Khalish Jaga Dapur, Ilhan Jaga Duit

Lepas kaunter aiskrim - sushi - burger, Abang ralit menyediakan juadah 'mainan'.

Adik pula, tiap-tiap kaunter makanan tu, sibuk dengan mesin duit. Adik suka 'main' duit ye? Boleh jadi gabenor Bank Negara. 
 

>Mereka ketika di KidsZoona, Aeon Sec 18, Ipoh.

08 April 2012

Minum Kicap Untuk Hilangkan Batuk

Beberapa hari lepas saya bersempatan berbual dengan teman lama di face book. Katanya dah seminggu batuk tak baik-baik. Dia dah ke klinik mendapatkan ubat namun batuknya tidak menunjukkan sebarang tanda untuk sembuh.
Telahannya, mungkin faktor cuaca atau tabiat minum ais yang tidak boleh ditinggalkan sehari-hari menjadi penyebab batuknya semakin menjadi-jadi. 

Sebagai teman, saya mencadangkan Fara untuk makan sesudu besar kicap masin ditambah dengan beberapa titis perahan limau nipis. Walaupun pelik dengan petua berkenaan namun beliau berjanji untuk mencubanya.

Semalam diberitahu batuknya sudah pulih dan berterima kasih atas tips berkenaan. Terima kasih juga pada mak saya. Lagipun, saya baru tahu petua ini ketika balik kampung tempoh hari. Saya telah mencubanya sendiri dan ternyata berkesan.

En Bapak yang asyik batuk pada waktu malam juga turut mengakui keberkesanannya (eceh dah macam testimoni produk pulak. hihihi). Padahal dia lebih rela minum ubat batuk daripada kicap - katanyalah sebelum itu.

Lepas hampir sebotol ubat batuk ditelan, batuknya tidak menunjukkan sebarang perubahan. Dalam diam-diam beliau dengan rela hati membeli sebotol kicap masin Faiza di The Store dan meminta saya menyediakan 'ubat' untuk batuknya.

Malam berkenaan, tidurnya (juga saya), lebih lena kerana batuk telah berkurangan. Selepas empat kali makan, sah batuk telah tiada.

Tips ini sangat sesuai bagi mereka yang tak suka makan ubat batuk dan batuk yang tak elok-elok lepas makan ubat. (ada fahamkah ayat di atas?*garu-garu kapla*.

Cubalah 3x sehari lepas makan buat beberapa hari. Kalau dah elok batuknya boleh berhenti ye.

Selamat mencuba.

06 April 2012

Nestle di Muzium Negara

Setelah hampir dua tahun, kami kembali ke Muzium Negara lagi. Kali ini pameran yang menggamit kami ke sana adalah mengenai 100 tahun Nestle Di sisimu.

Sebagai pengguna produk Nestle sejak kecil pameran ini memberi peluang kepada kami untuk mengenali lebih dekat mengenai syarikat menerusi pelbagai info serta mengimbau kenangan menerusi foto dan barangan antik. 

Antara 12 produk Nestle yang sedia ada, barangan wajib beli setiap bulan di rumah saya adalah milo, mi segera dan sos tiram. Tidak ketinggalan Khalish dan Ilhan kadang kala menggemari coco crunch dan kit kat.

Secara ringkas, pameran ini mengetengahkan sejarah awal mengenai produk hingga menjadi sebuah syarikat pembuatan makanan terbesar dunia dengan mempunyai lebih daripada 280,000 kakitangan di 81 buah negara seluruh dunia.

Selain itu, pelbagai aktiviti interaktif disediakan bagi semua peringkat umur. Lebih menarik, rentetan mengenai setiap produk dikeluarkan termasuk perubahan dari segi pembungkusan awal hingga terkini turut dipaparkan.

Moh layan antara koleksi bergambar kami sekeluarga.
Teringat tin susu dulu-dulu kat rumah nenek. Banyak dah kena baling dalam api. Kelakar lak rasa tin susu dah macam tin cat rupanya.
Jangan pandang-pandang... 
Ini biji kopi dan sekam padi ye anak-anak..
Khalish lumba dengan ayah siapa sampai dulu
Turn En Bapak posing
Saya peminat Milo!
Adik minat ni
Ok, jom balik...

Sedikit info:
- Pameran ini berlangsung selama dua bulan hingga 15 Mei ini. 
- Bayaran Masuk : RM 2.00 (Dewasa berumur 13 tahun ke atas) RM 1.00 (Kanak-kanak berumur 6-12 tahun) PERCUMA untuk kanak-kanak berumur bawah 6 tahun. Dari 9 pagi hingga 6 petang.

- Nestle diasaskan oleh seorang ahli kimia dan pencipta bernama Henri Nestle pada 1866 dengan produk pertamanya iaitu makanan bayi, Nestle Farine Lactee.

- Produk Nestle dibawa ke Malaysia pada tahun 1912 di mana pejabat pertamanya ditubuhkan di Bishop Street, Pulau Pinang.
Ok, jangan lepaskan peluang bawa keluarga menyaksikan pameran ini ye.


Wassalam.

04 April 2012

Ketagih ke Kelas Masakan


Haha..Tajuk tak tahan.

Rasanya hasrat untuk ke kelas masakan sebelum Ilhan lahir lagi. Tapi, hasrat tu terpendam jauh di lubuk hati sebab tak yakin nak tinggalkan Khalish dengan ayahnya, tempat kursus jauh dari rumah dan ongkos bagi satu kelas yang saya rasa dapat pergi dua tiga bulan sekali. hehe

Ok, saya (sejak tiga tahun lepas kahwin, bujang non ado ye) bab-bab lauk pauk dan sebahagian kuih muih boleh dikatakan yakin untuk membuatnya dengan hanya merujuk resepi dari internet atau buku.

Tapi, kalau melibatkan kek dan hiasannya, roti atau kuih yang penyediaannya nampak rumit, saya kurang yakin membuat dan takut tak jadi pun satu sebab.

Maka, sejak En Bapak membawa pulang risalah dari akademi masakan sweetbunssweetcakesbakery awal Disember tahun lepas adalah titik bermulanya saya ke kelas masakan bermula Januari lalu. (eceh, bajet macam peserta masterchef konon).

Percaya atau tidak, harga bagi setiap kelas (pelbagai jenis roti, kek, hiasan, kuih muih dan akan datang coklat) hanya RM50. Yer...50 bukan 5 ringgit ye. Mana nak dapat sekarang ni (saya pernah survey paling murah pun RM80). Rasanya ini yang paling murah.

Saya awalnya beranggapan mungkin kelas yang akan dijalankan secara demo dan biasa-biasa saja namun saya silap sebab cikgu kelas masak ni akan pastikan anak murid buat langkah yang ditunjukkan dengan jayanya.
Contoh, kalau ke kelas aneka roti dan bun. Awas la kalau anda bulatkan doh roti tak licin atau bentuk tak jadi macam cikgu buat. Siap la dia hadap sampai pandai depan dia.

Cikgu kelas kita namanya Shahidan. Dia ni memang minat memasak sejak kecil dan merupakan oku (pendengaran). Walaupun begitu, beliau dibantu oleh ibunya, Kak Siti yang bertindak sebagai juru bahasa.

Dengarnya banyak juga kelas masakan sifu-sifu yang mereka pergi sejak lima tahun lepas untuk menambah ilmu. Saya suka sebab mereka ni tak lokek ilmu dan telus dalam mengajar. Bab menimbang, mengadun hinggalah membakar semuanya dilakukan depan mata dan secara hands-on.

Kelas masakan biasanya dibuat hujung minggu bermula jam 2 petang hingga 7 malam. Saya suka sebab waktunya sesuai (masa anak-anak tidur siang) dan dekat je (sebelah taman) dengan rumah saya. Apapun, saya hanya dapat ke kelas apabila En Bapak off day. 

Terima kasih pada Mr Bapak sebab sudi menjadi pembiaya dana saya ke kelas. Saya tahu anak-anak pun restu pemergian ibu mereka sebab setiap kali saya pulang pasti akan membawa hasil yang dipelajari pada hari berkenaan.

Tak sabar rasanya nak pergi ke kelas membuat tart, fancy cookies dan deko kek. Eh, kelas roti boy pun best juga. Kelas frozen pun juga menarik. Resepi jangan risau turut dberi sekali dan sure jadi tau. (Aha...En Bapak, kalau nak minta buatkan bun dan mini piza lagi, sila belikan saya bread maker ye. Tak sanggup tau tiga hari lenguh tangan bagai nak rak menguli.)

Sesiapa yang berminat boleh jenguk-jenguk:
sweetbunssweetcakesbakery.blogspot.com atau fb: sweetbunssweetcakesbakery.
Hanya 10 orang setiap kelas sahaja. Jom jumpa di sana....

03 April 2012

Letupan di Hatyai? Mujurlah....

*kredit to : reuters
Terkejut. Itu reaksi pertama saya selepas En Bapak memberitahu mengenai kejadian letupan di Hotel Lee Gardens Plaza, kelmarin.

Rasanya macam baru sahaja ke sana (padahal dah tiga bulan berlalu). Sebelum pergi, terdetik juga di hati mengenai keselamatan kami ke Hatyai kerana risau kejadian tidak diingini berlaku. Maklumlah, Hatyai juga terletak di selatan Thai seperti Yala dan Pattani. 

Jadi, bila Hatyai dibom, macam tak percaya pun ada. Yala yang asyik kena bom, macam dah terbiasa dengan berita tu. 

Malam kedua kami di Hatyai, kami dikejutkan dengan letupan kuat yang bertalu-talu seakan mercun, bom dan tembakan. Risau juga kami sebab khuatir sesuatu buruk berlaku. Mujurlah staf hotel memberitahu ada sambutan pembukaan tesco (tak silap, ingat-ingat lupa) di kawasan berhampiran. Lega!

Syukurlah, perjalanan kami Januari lalu selamat dan dipermudahkan semua aktiviti dan urusan. Mujur sebab kami tak jadi menempah hotel berkenaan (sebab promosinya tak sebest New Seasons :) yang letaknya kira-kira 500 meter dari pusat membeli belah berkenaan.

Buat kata En Bapak, ingatkan ramai Melayu dan India suka ke sana, tapi bila dibaca nama mangsa terbabit majoritinya kaum Cina.

Rasanya ramai kaum Cina ke sana tapi tak dapat nak kenalpasti sebab raut wajah diorangkan lebih kurang serupa je dengan warga tempatan. Jadi, mungkin kami tidak perasan mereka tu.

Terdetik juga hati kalaulah masa kami bercuti tempoh hari kejadian ini berlaku tanpa diduga (dijauhkanlah). Bayangkan Lee Garden Plaza tu memang berada di tengah-tengah pusat bandar. Semua aktiviti perniagaan termasuk kedai urut berada di sepanjang jalan berkenaan.

Situlah kami lalu untuk ke walking street, situlah kami cari pulut mangga dan dumpling yang sedap bersebelahan bangunan tu.

Dan yang paling terbayang difikiran, kami masuk dalam bangunan tu untuk menikmati aiskrim Swensens (letaknya betul-betul bertentang dengan Mc D yang meletup tu) serta ke Idea Market mencari barangan buatan tangan yang unik di tingkat dua plaza berkenaan. Haishh...masih terbayang-bayang gerak-geri kami lalu depan bangunan tu.


Syukurlah, perjalanan dan keselamatan kami dilindungi Allah. Oleh kerana kejadian berlaku pada sebelah petang, rasanya peniaga sebelah malam mungkin terselamat. Harap-harap kakak jual pulut mangga sedap itu selamat hendaknya.

Lepas ni, Hatyai nampaknya kurang menjadi destinasi pilihan pelancong luar untuk beberapa tahun akan datang sebab dah jadi destinasi kurang selamat untuk dilawati. *Baru berura-ura untuk ke sana Jun nanti.* Mungkinkah harga hotel akan lebih murah selepas ini di agoda? *_*

Apapun, takziah untuk semua mangsa terbabit. Khabarnya ramai juga terkandas di sana. Moga mereka selamat kembali ke tanahair. Buat pelaku yang merancang kejadian tragis di Hatyai dan Yala , harap dapat ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan. Tak de kerja lain la tu asyik nak mengebom orang. :(

Nota: Teringat saya pada tahun 2002, seminggu selepas balik dari program pertukaran belia Malaysia-Indonesia, Bali kena bom. Seharian kami melepak di sana terutamanya di pantai Kuta. Mak cium saya tanda syukur sebab saya selamat. **terharu


Wassalam.